Wouter Hoeffnagel - 12 juni 2015

CBP nog niet te spreken over opvolger DigiD

De overheid en het bedrijfsleven werken op dit moment gezamenlijk aan een nieuwe standaard voor online identificatie: het eID stelsel. Dit stelsel moet DigiD op termijn gaan vervangen. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) ziet echter drie verschillende problemen met de huidige plannen voor het nieuwe systeem en wil dat voor deze punten meer aandacht komt. Onder andere de verantwoordelijkheden in het systeem zijn onduidelijk.

Het Introductieplateau eID, de eerste fase van het eID Stelsel, is door het CBP geanalyseerd. Aan drie punten zou op dit moment in de plannen onvoldoende aandacht zijn besteed: verantwoordelijkheid, beveiliging van persoonsgegevens en het gebruik van burgerservicenummers (BSN’s). Het CBP stelt dat naar deze punten dan ook goed gekeken moet worden tijdens de verdere ontwikkeling van het Introductieplateau en het eID Steltsel.

Verantwoordelijkheid
De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt dat er één verantwoordelijke moet zijn voor de verwerking van persoonsgegevens. In de huidige opzet voor het eID Stelsel zijn echter meerdere partijen vertegenwoordigd, die elk een andere rol vervullen. Hierdoor is het volgens het CBP niet duidelijk wie wanneer voor welk deel van de verwerking van persoonsgegevens verantwoordelijk is.

Deze onduidelijkheid heeft volgens het CBP ook een impact op de beveiliging van persoonsgegevens. Door de gedeelde verantwoordelijkheden zou het zicht op het stelsel beperkt zijn, waardoor beveiligingsincidenten moeilijk ontdekt kunnen worden.

Burgerservicenummers
In het Introductieplateau eID kunnen mensen zelf bepalen hoe zij willen inloggen. Zo bestaat de mogelijkheid met bijvoorbeeld een inlognaam en wachtwoord op dezelfde manier in te loggen bij de overheid al bij het bedrijfsleven. Hierbij wordt een koppeling gemaakt met het BSN. Het CBP wijst erop dat het bedrijfsleven het BSN alleen mag verwerken als hier een wettelijk grondslag voor is. Deze grondslag ontbreekt bij het Introductieplateau eID.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024