Wouter Hoeffnagel - 05 juni 2015

Google staat open voor schikking met Europese Commissie

Google staat open voor een schikking met de Europese Commissie in de zaak rond machtsmisbruik met zijn zoekmachine. Matt Brittin, manager van de Europese afdeling van Google, stelt dat het bedrijf begrijpt dat Europeanen niet hetzelfde zijn als Amerikanen en Google hierdoor niet in beide landen dezelfde werkwijze kan hanteren.

De Europese Commissie heeft Google eerder dit jaar officieel aangeklaagd voor het schenden van Europese concurrentieregels. Google zou eigen online diensten in haar zoekmachine hebben gepromoot door de diensten altijd hoog in de zoekresultaten te laten eindigen. Concurrerende diensten die geen betaalde advertenties afnamen zouden aanzienlijk lager in de resultaten zijn geëindigd.

Geen schuldbekentenis
Ondanks dat Google open staat voor een schikking benadrukt Brittin dat het bedrijf nog steeds van mening is zijn dominante positie als Europese zoekmachine niet misbruikt te hebben. “We hebben niet altijd gelijk”, zegt Brittin tegenover Politico. “Wat betreft Europa: we begrijpen het. We begrijpen dat mensen in Europa niet over alles dezelfde houding hebben als mensen in Amerika.”. Deze misvatting bij Google zou vooral zijn ontstaan doordat het bedrijf tijdens zijn groeifase geen mensen op de grond had in Europa.

Brittin stelt dat Google de zaak achter zich wil laten. “We willen pragmatisch zijn en een punt bereiken waar we kunnen blijven investeren in het bouwen van geweldige producten.” Brittin geeft toe dat Google zijn business en visie niet goed heeft uitgelegd aan beleidsmakers in Brussel en op andere plekken in Europa.

Toegevoegde waarde voor Europa
Ook stelt het hoofd van Google’s Europese afdeling dat het bedrijf probeert zijn Amerikaanse Silicon Valley imago van zich af te schudden. Het bedrijf zou beter moeten benadrukken welke toegevoegde waarde het kan leveren voor Europa’s economie, cultuur en kleine bedrijven.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024