HP levert in 2016 eerste prototype van The Machine
05-06-2015 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

HP levert in 2016 eerste prototype van The Machine

HP introduceert in 2016 een prototype van de DRAM-gebaseerde The Machine met 320 TB aan geheugen en 2000 cpu cores. The Machine moet een succes worden door nauw samen te werken met ISV's zoals software van IBM en Oracle. Verder gebruikt The Machine veel open source software. Dit zegt Martin Fink, CTO bij HP en hoofd van HP Labs. Hij zei dit tijdens de HP Discover 2015 conferentie in Las Vegas.

The Machine is een nieuwe compacte en zuinige computerarchitectuur. The Machine kan een omvang hebben van een smartphone maar ook van een 160-rack supercomputer. De nieuwe architectuur, die tegen 2020 beschikbaar komt, is de opvolger van de huidige compute architectuur die al 60 jaar bestaat en kan worden ingezet voor rekenwerk, fotonen voor communicatie en ionen voor gegevensopslag. Het moet vertragingen van onder andere datatransfers voorkomen. HP The Machine is uitgerust met nieuwe verwerkingskernen voor specifieke taken, cores, een 'single tier' geheugen en 'fotonica' interconnects. HP bouwt vanaf de kern een nieuwe manier van compute.

Volgens Fink staat het geheugen binnen The Machine centraal omringd door processoren die aanvullend werken. Fink spreekt hierbij van ‘Memory driven computing’ waarbij door HP Labs een nieuwe geheugentechnologie is ontwikkeld met de naam memristors die zaken onthouden in tegenstelling tot interne geheugens in pc's die leeg worden gemaakt als de computer wordt uitgeschakeld.

The Machine heeft volgens Fink 320 TB aan geheugen en 2000 cpu cores. "Dat is veel krachtiger dan de huidge topsystemen in de markt. Alle data wordt beveiligd met encryptie."

The Machine is rond 2020 geheel beschikbaar voor klanten, zo verwacht HP.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware