Redactie - 01 juni 2015

Spionageactiviteiten NSA tijdelijk stopgezet

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA moet tijdelijk stoppen met het massaal vergaren van telefoon- en internetdata van Amerikaanse burgers. De senatoren zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een hervorming van het spionageprogramma. De omstreden activiteiten van de NSA vallen daardoor sinds middernacht (maandag 6u Nederlandse tijd) buiten de wet.

Het Amerikaanse hof van beroep had begin mei geoordeeld dat de massale inzameling van telefoon- en internetdata door de NSA illegaal is. Het Congres kreeg tot 1 juni de tijd om met een alternatief te komen voor het geschrapte artikel uit de "Patriot Act", anders kunnen alle ingezamelde gegevens nietig worden verklaard.

Om alsnog een oplossing te vinden zijn de senatoren zondagavond uitzonderlijk bijeengekomen. Zij slaagden er echter niet in om voor middernacht tot een akkoord te komen.

Het Huis van Afgevaardigden had eerder al een wetsvoorstel aangenomen waarin het NSA-spionageprogramma wordt hervormd, maar in een afgezwakte vorm toch wordt voortgezet. Zo zouden de metadata van de telefoongesprekken van Amerikaanse burgers niet meer worden opgeslagen door de NSA, maar wel door telefoonmaatschappijen. De inlichtingendienst zou dan voor elk dossier apart een toestemming moeten vragen als hij inzage in de gegevens wil krijgen.

Onenigheid bij Republikeinen
Vooral de Republikeinen, die in de Senaat in de meerderheid zijn, hebben zich evenwel tegen dat voorstel gekant. Uiteindelijk was het vooral de onenigheid binnen het Republikeinse kamp die het bereiken van een compromis in de weg stond.

Zo vindt presidentskandidaat Rand Paul de in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurde hervorming niet ver genoeg gaan om het privéleven van de Amerikanen te beschermen: hij wil het omstreden artikel volledig laten uitdoven. Andere Republikeinen, zoals fractieleider Mitch McConnell, pleiten dan weer voor ongewijzigde voortzetting van het spionageprogramma.

'Onverantwoord'
Verwacht wordt dat het ten vroegste dinsdag tot een stemming in de Senaat kan komen. Het Witte Huis betreurt dat de Senaat niet tot een akkoord kon komen en noemt de schorsing van de NSA-activiteiten "onverantwoord". "We dringen er bij de Senaat op aan om ervoor te zorgen dat het ontbreken van een toelating van een zo kort mogelijke duur is", luidt het in een mededeling. (Belga/WB)

In samenwerking met Datanews.be

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024