Veel rekeningen worden opzettelijk te laat betaald
28-05-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Veel rekeningen worden opzettelijk te laat betaald

Veel bedrijven betalen rekeningen opzettelijk te laag. Dit leidt bij organisaties tot betalingsproblemen. Snellere betalingen zouden dan ook kunnen leiden tot meer banen.

Dit concludeert incassobureau Intrum Justitia in een onderzoek. De late betaling van facturen zorgt voor inkomstenverlies (47%), liquiditeitsproblemen (49%), rem op de groei (36%) en zelfs vacaturestops (30%). 58% van de bedrijven zegt dat één van de belangrijkste redenen van te late betalingen opzettelijk is. In 22% ven de gevallen zou een geschil over de geleverde dienst of product aanleiding zijn opzettelijk te laat te betalen. Maar liefst 70% van de respondenten geeft een inefficiënte administratie als reden om laat te betalen.

Langere betalingstermijnen afdwingen
Daarnaast blijken bedrijven elkaar onder druk te zetten om langere betalingstermijnen af te dwingen. 43% van de bedrijven geeft aan gevraagd te zijn een langere betalingstermijn te aanvaarden dan waar ze zich comfortabel bij voelen. Dit speelt het meest bij het MKB. 63% van de bedrijven geeft aan door een MKB-bedrijf gevraagd te zijn een langere betalingstermijn te accepteren, bij 48% ging het om een verzoek van een grote onderneming/multinational en bij 11% om een overheidsinstantie.

Rick Terra, directeur van Intrum Justitia: “We horen veel optimistische geluiden over de Nederlandse economie. Toch heeft een groot deel van de Nederlandse bedrijven ook nu nog last van lange betalingstermijnen. Het remt de groei en zorgt voor terughoudendheid bij het investeren in het bedrijf en personeel. Als we ervoor kunnen zorgen dat dit weer terug kan vloeien in onze economie, kunnen we weer echte groei realiseren in Nederland.”

Meer personeel aannemen
Een derde van de Europese bedrijven, pakweg 8 miljoen organisaties, geven aan nieuw personeel te kunnen aannemen indien rekening sneller worden betaald. Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal en Italië kennen de langste betalingstermijn. Italië spant de kroon met een gemiddelde van 80 dagen. Ook op Europees niveau is de belangrijkste reden hiervoor dat debiteuren financiële problemen hebben (70%).

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel