Wouter Hoeffnagel - 26 mei 2015

Werknemers zien toekomst met vertrouwen tegemoet

Ondanks de razendsnelle technologische veranderingen zien werknemers over het algemeen de toekomst met vertrouwen tegemoet. De werkplek van 2030 verandert naar verwachting fors, maar ruim 80% van de Nederlandse werknemers verwacht dat zijn baan in 2030 nog steeds bestaat.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Baan van de Toekomst’ van recruitmentbureau Hays in de sectoren IT, Engineering & Technology en Oil & Gas. Werknemers verwachten in 2030 geheel anders te werken dan nu. Zo verwachten werknemers minder fysiek op de werkplek aanwezig te hoeven zijn dankzij de komst van robots en kunstmatige intelligentie. Virtuele robots nemen naar verwachting 75% van het routinematige werk van medewerkers over.

Arbeidscontracten op projectbasis
De komst van virtuele robots zorgt samen met de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt dat het merendeel van de arbeidscontracten in 2030 op projectbasis zullen zijn. 70% van de respondenten voelt zich niet bedreigd of gepasseerd door jong talent of nieuwkomers in de sector.

Een ruime meerderheid van de respondenten verwacht voldoende opgeleid te zijn om ontwikkelingen in de sector bij te kunnen benen. Voor bijna 90% zal permanente bijscholing echter noodzakelijk zijn om succesvol te blijven. Tegelijkertijd vindt 55% het echter niet nodig verstand te hebben van kunstmatige intelligentie om in de eigen sector te kunnen blijven functioneren.