Wouter Hoeffnagel - 22 mei 2015

Kwart van de ICT-professionals mist belangrijke kennis

Bijna een kwart van de medewerkers (23%) mist nieuwe kennis of vaardigheden die belangrijk zijn om het werk goed te doen. Dit fenomeen komt relatief veel voor in de ICT-sector, waar 27% van de werknemers aangeeft belangrijke kennis en vaardigheden te missen. Werknemers die dit aangeven zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-out klachten.

Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014, waarvan CBS en TNO vandaag de eerste resultaten publiceren. Als de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van werknemers geen gelijke tred houdt met organisatorische en technologische veranderingen, dan is sprake van kwalificatieveroudering.

Snelheid van ontwikkelingen
ICT’ers geven aan vooral kennis te missen door de snelheid van technologische ontwikkelingen. Een relatief groot deel van de ICT’ers en de databank- en netwerkspecialisten geeft aan dat het werk zodanig is veranderd dat nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben voor hun werk.

Werknemers die aangeven nieuwe kennis en vaardigheden te missen blijken meer te verzuimen. Hun verzuimpercentage ligt 4,7% hoger dan bij werknemers die wel over voldoende kennis en vaardigheden (3,4%) zeggen te beschikken. Werknemers met verouderde kwalificaties hebben relatief vaak burn-outklachten en zijn daarnaast minder tevreden over hun werk. Ruim 12% geeft zelfs aan (zeer) ontevreden te zijn met het werk.