Wouter Hoeffnagel - 22 mei 2015

‘BYOD is nog geen gemeengoed’

De helft van alle organisaties geeft mobiele apparaten aan medewerkers. Bring Your Own Device (BYOD) of Choose Your Own Device (COPD) komt echter maar weinig voor. Het zakelijk gebruik van privé apparaten blijkt dus nog geen gemeengoed te zijn.

Onafhankelijk adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) voert de VKA Enterprise Mobility benchmark uit. Deze benchmark geeft inzicht in hoe Nederlandse organisaties op dit moment omgaan met mobiel werken, welke strategische vraagstukken hierbij spelen en welke toekomstplannen zij hebben. De organisatie geeft tussentijds de gegevens vrij van de eerste 20 Nederlandse organisaties die deelnemen aan de VKA Enterprise Mobility benchmark. Alle gegevens worden op 11 juni gepresenteerd op het Enterprise Mobility congres in het Kyocera Stadion te Den Haag.

Flexibiliteit
Flexibeler werken blijkt voor het merendeel van de organisaties de belangrijkste driver voor enterprise mobility te zijn. Ongeveer de helft van de deelnemende organisaties verstrekt de mobiele apparaten aan haar medewerkers. Slechts enkele organisaties hebben echter een BYOD of CYOD beleid ingericht, waarbij medewerkers hun privé apparaten ook zakelijk kunnen gebruiken of respectievelijk zelf hun zakelijke mobiele apparaat kunnen kiezen.

De meeste deelnemers verwachten een stijging van het budget voor enterprise mobility vanaf 2015, variërend van enkele procenten tot meer dan 25 procent. Het extra budget wordt vooral beschikbaar gesteld voor het aanschaffen of vervangen van mobiele apparaten, het beveiligen van bedrijfsinformatie en het ontwikkelen van bedrijfsapps.