Vooral meer adware en banktrojanen
20-05-2015 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Vooral meer adware en banktrojanen

In de tweede helft van 2014 hebben de malware-analisten van G DATA ruim 4,1 miljoen nieuwe soorten malware ontdekt. Dat is veel meer dan van te voren was verwacht.

Nadat in de eerste helft van het jaar zo’n 1,85 miljoen nieuwe soorten waren ontdenkt, werd rekening gehouden met ongeveer 1,7 miljoen nieuwe malwaresoorten in de tweede helft van het jaar, maar dat werden er dus 2,4 maal zo veel. In totaal werden er in 2014 bijna 6 miljoen nieuwe malwaresoorten ontdekt, een absoluut record. Dit vertaalt zich naar één nieuwe malwaresoort per 3,75 seconde. Er werd vooral een toename van adware gezien. Ook kwam G DATA BankGuard in de tweede helft van vorig jaar 44,5% vaker in actie tegen banktrojanen. Deze en meer statistieken staan in het nieuwste G DATA Malware Report dat te downloaden is via https://secure.gd/dl-en-pcmwr201402.  

“De banken worden er steeds beter in om gebruikers van internetbankieren te beschermen tegen fraude en phishing. Maar malwareschrijvers geven zich duidelijk niet zo maar gewonnen: wij sloegen 44,5% meer aanvallen met banktrojanen af in de tweede helft van het jaar dan in het de eerste helft van het jaar. Het blijft dus oppassen geblazen voor gebruikers van internetbankieren,” vertelt G DATA’s Security Evangelist Eddy Willems.

In de afgelopen jaren namen de malware-analisten een trend van stabilisering van de malwaretoename waar. Het leek erop dat de tijden van de exponentiële groei sinds 2009 was gestagneerd. Er kwamen jaarlijks wel nog altijd steeds meer nieuwe bedreigingen bij, maar die leek zich rond de 3 á 3,5 miljoen nieuwe malwaresoorten per jaar te gaan beperken. Afgelopen jaar liet zien dat dit een tijdelijke stabilisatie is geweest. In 2013 telde G DATA 3,4 miljoen nieuwe malwaresoorten. Dat getal staat nu in schril contrast met de bijna 6 miljoen exemplaren die in 2014 werden geteld.

Analyse van de aangetroffen banktrojanen laat zien dat Anglosaksische en Russische banken de belangrijkste doelwitten vormen voor de ontwikkelaars van deze specialistische malware. Het populairst onder de malwareschrijvers zijn Amerikaanse banken (36%). Op de tweede positie staan de banken uit het Verenigd Koninkrijk (24%). De derde plaats wordt ingenomen door Russische banken (20%). Nederlandse en Belgische banken vinden we in de top 25 niet terug.

Het G DATA Malware Report is te downloaden via https://secure.gd/dl-en-pcmwr201402.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security