Redactie - 20 mei 2015

Interconnectie: de nieuwe make-or-break propositie voor het bedrijfsleven

Het zijn spannende tijden, vooral voor de grootzakelijke markt. De ontwikkelingen gaan zo snel dat veel organisaties moeite hebben om ze bij te houden. Factoren als (reactie)snelheid, korte lijnen en snelle connecties in een beveiligde omgeving worden steeds bepalender voor de gebruikservaring en daarmee voor het succes van ondernemingen. Tegelijkertijd verschuift het gebruik van apps en data van push, via één (afgelegen) plek, naar pull. Dit heeft alles te maken met de netwerk- en cloudarchitectuur. In onze datacenters worden klanten en partners constant - en in snel toenemende mate met elkaar verbonden, waardoor productiviteit, schaalbaarheid en prestatie op wereldwijd niveau gerealiseerd kan worden. We noemen dat ‘interconnectie’.

Digitale evolutie
Net als in de normale wereld is ook de digitale economie constant aan veranderingen onderhevig. Technologische ontwikkelingen bepalen het speelveld en veranderen dit blijvend. Door de jaren heen maakten innovaties nieuwe vormen van interactie mogelijk. Aan de hand van die innovaties en interactievormen zijn een aantal tijdperken te definiëren, door mijn collega’s mooi weergegeven in deze infographic. In het Computing Tijdperk bepaalden innovaties van o.a. IBM en ‘Wintel’ het landschap, machines en mensen werden verbonden waardoor we informatie konden uitwisselen. Toen computers dankzij, bedrijven als 3Com, Cisco en Juniper in LAN- en WAN-netwerken met elkaar verbonden werden, betraden we het Netwerk Tijdperk waarin het internet uiteindelijk de grootste transformatie was. In het Connected Tijdperk overstegen we de netwerken en gingen we, onder aanvoering van Google, Apple en Facebook, naar anytime en anywhere connectiviteit waarbij real-time participatie mogelijk werd. 

Nu staan we wederom aan het begin van een nieuw digitaal tijdperk. In een wereld waarin de cloud domineert zijn de eisen die bedrijven aan connectiviteit stellen tot een nieuwe hoogte gestegen. Met de constante groei van e-commerce en de introductie van Big Data en the Internet-of-Things zijn organisaties in toenemende mate onderling afhankelijk. Ze eisen daarom instant connectiviteit die aanzienlijk meer schaalbaar, flexibel, betrouwbaar en veilig is dan zijn voorgangers: welkom in het Interconnected Tijdperk.      

Ieder bedrijf kan Netflix zijn
Voor mij is Netflix een ultiem voorbeeld van interconnectie. Wanneer ik daar mijn favoriete serie House of Cards, bestel, ben ik getuige van een ultiem staaltje ‘on demand’ dienstverlening. De content (vaak van andere bedrijven) wordt verpakt en razendsnel aan mij gepresenteerd met enkele aanvullende suggesties die bij mijn kijkgedrag passen. Zo’n bedrijfsmodel is het schoolvoorbeeld van de toegevoegde waarde van interconnectie en het mooie is dat dit model nu in alle industrieën mogelijk is. Ieder bedrijf kan een Netflix zijn. Ziekenhuizen bijvoorbeeld, waar doctoren via mobile devices toegang hebben tot patiëntgegevens en waar nieuwe applicaties ze in staat stellen om sneller diagnoses te stellen. Of in de retail waar een meerderheid van de consumenten nu multi-channel op zoek gaat naar hun favoriete items, winkels en deals. Retailers op hun beurt kunnen een scala aan tools en data inzetten om de consumenten real-time in-store productinformatie en aanbiedingen te bieden en zo hun omzet te verhogen.

Ondanks de aansprekende voorbeelden en de evidente voordelen merk ik dat nog veel bedrijven terughoudend zijn. In gesprekken met CIO’s hoor ik vaak twijfels over migratie van kritische werkstromen en applicaties naar de cloud. De noodzaak om gebruik te maken van het publieke internet als verbinding naar de cloud is hierbij de voornaamste reden. Veiligheid kan niet worden gegarandeerd en vanwege het drukke, overbelaste internet zijn ook vertragingen in de processen niet met 100 procent zekerheid uit te sluiten. 

Waar we naar toe gaan is naar oplossingen die de barrières en risico’s van het publieke internet wegneemt en organisaties in staat stelt om de voordelen van (multi) cloud-adoptie ten volle te benutten. In onze datacenters bijvoorbeeld, bieden we snelle, veilige privéverbindingen met wereldwijde cloudproviders buiten het publieke internet om. Zo kunnen kunnen organisaties overal ter wereld zonder zorgen hun transitie naar een cloudgeoriënteerd bedrijfsmodel versnellen. Ik heet u van harte welkom in het interconnected tijdperk.

Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux
Michiel Eielts werkt sinds 2009 bij Equinix en is verantwoordelijk voor IBX data centers in Amsterdam, Enschede, en Zwolle. Hij heeft meer dan 20 jaar werkervaring in de Nederlandse IT- en telecommarkt.

Infographic Equinix - Four Digital Economy Eras.pdf