Wouter Hoeffnagel - 18 mei 2015

‘Internet of Things is een markt van 1 miljard dollar’

Het Internet of Things is inmiddels een markt ter waarde van een miljard dollar. Alleen afgelopen jaar werden al 120 miljoen smart home devices met Qualcomm chips verscheept, wat een goede indicatie is van de omvang van de markt.

Dit heeft Derek Aberle, directeur van Qualcomm, gezegd in een interview met Forbes. De hoeveelheid IoT-apparaten neemt in een hoog tempo toe, iets wat Qualcomm ook in haar eigen verkoopcijfers terugziet. Zo rijden er inmiddels 20 miljoen auto’s rond met Qualcomm chips en wordt de hardware in 20 verschillende soorten wearable apparaten gebruikt. IoT wordt hiermee een steeds belangrijkere markt voor het bedrijf. Aberle verwacht dat in 2015 10% van zijn totale omzet door andere apparaten wordt gegeneerd dan smartphones.

Aberle stelt dat de IoT-markt een stuk gefragmenteerder zal zijn dan veel andere markten. De markt zou niet snel gedomineerd kunnen worden door enkele grote spelers, maar juist het toneel worden van een grote groep kleinere spelers die actief zijn in allerlei segmenten. Denk hierbij aan slimme thermostaten en slimme lampen, maar ook aan wearables en slimme kleding.