Wouter Hoeffnagel - 16 mei 2015

‘Compromis voor roamingkosten op komst’

De roamingtarieven verdwijnen voorlopig nog niet. Een compromis ligt op tafel waarmee gebruikers ieder jaar 50 minuten in een ander EU-lidstaat kunnen bellen, 50 sms’jes kunnen sturen en 100 MB data kunnen gebruiken zonder dat hiervoor roamingtarieven worden gerekend. Buiten dit pakket worden wel roamingkosten in rekening gebracht.

Dit meldt Bild. Al langer overleggen lidstaten over de mogelijkheid roamingkosten, de extra kosten die door telecomproviders wordt gerekend voor het gebruik van het mobiele netwerk in het buitenland, af te schaffen. Volgens het originele plan zouden deze kosten vanaf volgend jaar geheel verdwijnen in de Europese Unie. Begin maart kwamen lidstaten hierop terug en besloten het afschaffen van roamingkosten tot tenminste 2018 uit te stellen.

Het Europees Parlement ziet echter niets in dit plan en wil dat de roamingkosten per direct verdwijnen. Het nieuwe voorstel is dan ook een compromis waarin zowel EU-lidstaten als het Europees Parlement zich moeten kunnen vinden. Op dit moment mogen telecomproviders 19 eurocent per minuut voor een uitgaand gesprek, 5 eurocent per minuut voor een inkomend gesprek, 6 eurocent per verzonden sms-bericht en 20 eurocent per verstookte MB aan data in rekening brengen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024