Wouter Hoeffnagel - 13 mei 2015

VN: 'Merendeel van het elektronica-afval wordt illegaal verwerkt'

60 tot 90 procent van het wereldwijde elektronica-afval wordt op illegale wijze verwerkt. Per jaar gaat het om pakweg 50 miljoen ton afval, waarvan de verwerking jaarlijks 17 miljard euro oplevert. Hierbij worden echter veel regels overtreden.

Dit blijkt uit een rapport dat het United Nations Environment Programme (UNEP), dat zich voor de Verenigde Naties richt op milieu-onderwerpen, heeft gepubliceerd. De verwerking van elektronica-afval zou voornamelijk in Azië en Afrika plaatsvinden en in veel gevallen door kinderen worden uitgevoerd. Het merendeel van het afval zou worden verwerkt in Bangladesh, China, Ghana, India, Ivoorkust, Nigeria en Pakistan.

Het UNEP wijst op het verbod op het exporteren van giftig afval naar ontwikkelingslanden dat in de Europese Unie van kracht is. Dit verbod zou op grote schaal worden omzeild door met valse papieren giftig afval uit te voeren als onschuldige(re) materialen. Per jaar zou het gaat om duizenden tonnen afval. Het UNEP roept overheden dan ook op het verbod strenger na te leven.