Wouter Hoeffnagel - 07 mei 2015

‘Utility bedrijven omarmen big data slechts beperkt’

Utility bedrijven zien in toenemende mate de voordelen en het belang van big data in. Desondanks blijft het gebruik van big data binnen de sector beperkt.

Dit blijkt uit het rapport ‘Big Data BlackOut: Are Utilities Powering Up Their Data Analytics?’ van Capgemini Consulting. 80% van de bedrijven geeft aan big data te zien als een bron voor nieuwe businessmodellen. Dit is fors meer dan de 57% in 2013. Driekwart van de respondenten verwacht zelfs dat big data een cruciale factor gaat worden voor zijn of haar bedrijfsvoering.

4 op de 10 doet niets met big data
Met het oog op deze resultaten is het opvallend dat big data bij slechts 6 op de 10 utility bedrijven wordt ingezet. 41% van de respondenten geeft aan geen enkele big data-projecten te hebben uitgerold. Van de activiteiten die wel worden uitgevoerd wordt in twee op de vijf gevallen enkel gebruik gemaakt van de rapportagefunctionaliteiten in big data-oplossingen.

Utility bedrijven zien verschillende obstakels die de omarming van big data in de weg staan. De hoge kosten voor opslag en analyse zijn het grootste obstakel en wordt door 26% genoemd. De complexe materie is voor 23% de reden big data (nog) niet te omarmen, terwijl een gebrek aan kennis en vaardigheden voor 13% de belangrijkste reden is.

Advies
Capgemini Consulting adviseert utility bedrijven te investeren in de juiste managementtools die hen in staat stellen data te identificeren waar binnen het bedrijf vraag naar is. Om met big data aan de slag te gaan moeten daarnaast de benodigde vaardigheden binnen het bedrijf worden ontwikkeld. Dit is alleen mogelijk nadat deze vaardigheden eerst duidelijk zijn geïdentificeerd. Ook adviseert Capgemini Consulting een effect bestuursmodel te ontwikkelen. Een Chief Data Officer is hierbij onmisbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024