De wondere wereld van IT: Boardlevel
27-04-2015
Deel dit artikel:

De wondere wereld van IT: Boardlevel

In de afgelopen 25 jaar heeft IT zich ontwikkeld tot een omvangrijk en bedrijfskritisch vakgebied in bijna elke onderneming. Al in de jaren ‘90 is het gebruik van informatie technologie in sneltreinvaart toegenomen en op grote schaal ingezet om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Daarmee is IT een centrale positie gaan innemen bij menig bedrijf. Daar is in de afgelopen jaren ook nog de digitalisering aan toegevoegd, waardoor zelfs complete verdienmodellen van bedrijven afhankelijk zijn van de succesvolle toepassing van IT.

Traditioneel rapporteert een CIO aan de CFO, maar dit is echt niet meer van deze tijd. De gemiddelde CFO heeft het al druk genoeg met alle financiële regelgeving en moet niet gevraagd worden om IT er ook ‘even’ bij te doen. Een wat modernere lijn naar de COO is ook niet logisch meer. Ergo, het merendeel van de operatie bestaat vaak uit IT.

Waarom zijn CIO's/CTO's/CDO's/CBTO's dan nog steeds en masse afwezig op boardlevel? Je zou verwachten dat, gezien het grote belang, IT abundant op board level aanwezig is. Het verwondert mij dat dit nog niet het geval is. Een boardpositie plaatst IT namelijk in het hart van de besturing van een onderneming en daarmee in de positie die het verdient.

Als je als CIO onderdeel bent van de board, ben je echt onderdeel van het team, wordt er 'met je' in plaats van 'over je' gepraat. Is er bekendheid met, en dus ook meer begrip voor, issues en uitdagingen. Voelen de overige boardcollega’s zich medeverantwoordelijk voor het resultaat en wijzen ze niet meteen naar elkaar als er dingen even wat minder lopen. Ze zitten in dezelfde boot, waar IT een integraal onderdeel van de business geworden is. En zo hoort het!

 

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via [email protected]

Terug naar nieuws overzicht