Wouter Hoeffnagel - 24 april 2015

‘CO2-uitstoot van Nederlandse datacenters groeit gigantisch’

Nederland heeft een enorme datacenterindustrie. Het energieverbruik van deze sector neemt door het groeiende dataverkeer wereldwijd de komende jaren alleen maar toe. Ook het CO2-uitstoot van de sector groeit hierdoor hard. Hivos spreekt zelfs van een ‘gigantische groei’.

Hivos heeft de 28 grootste commerciële datacenters in Nederland onderzocht. 4 van de onderzochte datacenters bleken 100% duurzame energie te gebruiken. Eén datacenter gaf aan onderhandelingen te voeren over een overstap naar groene stroom, terwijl 10 datacenters hierin geen of onvoldoende inzicht willen geven. Hivos meldt dat de sector ten opzichte van 2014, toen het bedrijf een vergelijkbaar onderzoek uitvoerde, wel positief is ontwikkeld.

‘Groei omzetten in daling’
“Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling”, aldus Marieke Kragten die een inventarisatie maakte van het gebruik van energieproducten door de commerciele datacenters. “Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers.”

Hivos roept Nederlandse datacenters op het voorbeeld van de vier koplopers uit het onderzoek te volgen en te kiezen voor echt duurzame stroom. Dit is volgens de organisatie noodzakelijk om de opmars van het internet voort te laten zetten zonder bij te dragen aan klimaatverandering.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024