Wouter Hoeffnagel - 24 april 2015

Britse politiechef: ‘Techbedrijven moeten hun sociale verantwoordelijkheid nemen’

Techbedrijven die producten maken die de toegang van opsporings- en handhavingsdiensten tot data van verdachten bemoeilijken zouden hun ‘zakelijke sociale verantwoordelijkheid’ moeten nemen. De bedrijven zouden door zwaar beveiligde systemen te ontwikkelen die mensen helpen data af te schermen terroristen helpen.

Dit heeft Mark Rowley, hoofd van de Britse politie, tegenover Reuters gezegd tijdens de Counter Terror Expo conferentie in Londen. Rowley is van mening dat techbedrijven bij nieuwe technologieën die zij introduceren meer rekening zouden moeten houden op opsporingsdiensten. Het hoofd van de Britse politie zou willen dat bedrijven oplossingen zo configureren dat zij opsporingsinstanties niet hinderen.

Bij veel techbedrijven zou na de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden weerstand zijn ontstaan tegen samenwerken met opsporingsdiensten. Rowley benadrukt dat de voordelen van internet, maar stelt dat opsporingsinstanties hun werk alleen kunnen doen met steun van techbedrijven. Deze steun is volgens de politiechef noodzakelijk om te voorkomen dat naast normale burgers en bedrijven ook terroristen profiteren van technologische ontwikkelingen.