Redactie - 25 april 2015

Cloudmanagement: 'Zonder goede basis creëer je een moeras'

De ontwikkelingen op het gebied van cloudmanagement gaan razendsnel. Een wildgroei aan nieuwe oplossingen met wisselende niveaus aan volwassenheid maakt het IT-managers niet makkelijk de juiste keuze te maken tussen de verschillende aanbieders en oplossingen. Zeker niet in een tijd waar de kennis en expertise van IT-afdelingen steeds meer verschuift naar het applicatielandschap. Rob Vissers, managing director van i³ groep, geeft zijn visie op dit actuele thema. Welke trends ziet hij in cloudmanagement? En wat staat ons de komende tijd te wachten?

Cloudbeleving

"De tijd dat je iets uit de doos haalt, de lampjes laat knipperen en het in vijf jaar afschrijft, is definitief voorbij, dat weten we allemaal." Vissers ziet dat IT-afdelingen zich dit realiseren, maar het lastig vinden om te bepalen hoe het dan wel moet. "De IT-afdeling staat sterk onder druk. De business is gewend aan een 'cloudbeleving' zoals ze die krijgen bij bijvoorbeeld Amazon en Google. Dat verwachten ze ook tijdens hun werk. Maar komen ze terug bij hun interne IT-afdeling, dan krijgen ze weer servers, storage, networking, en de enorme inflexibiliteit om snel capaciteit beschikbaar te stellen. Daarnaast worstelt de IT-afdeling met een rol als dienstverlener. Er is altijd discussie of er nog ruimte is voor een interne IT-dienstverlener."

i³ groep zet daarom in op dit actuele vraagstuk. "Wat wij proberen te doen, is de IT-afdeling te helpen bij de vraag hoe ze die cloudbeleving ook in hun eigen datacenters kunnen krijgen. Onze oplossingen op het gebied van cloudmanagement zijn gebaseerd op die vraag."

Software defined datacenters

Om een goede cloudbeleving neer te zetten in de organisatie, zijn er volgens Vissers twee mogelijkheden. "De eerste mogelijkheid is om te werken met software defined datacenters. Alle intelligentie zit dan in de software laag en hoger. Daarmee kun je alle processen automatiseren en daar zit bijvoorbeeld een service portal in en gebruikers kunnen makkelijk capaciteit aanvragen." De andere trend die Vissers ziet is dat IT-afdelingen kiezen voor geïntegreerde systemen. "Welke mogelijkheid je kiest hangt af van de visie van de organisatie op dit onderwerp. Bij geïntegreerde systemen kies je voor een stukje gemak, want je valt terug op de oplossing van één vendor. Kies je voor een software defined datacenter, dan ga je eigenlijk je eigen visie implementeren."

i³ groep merkt dat klanten nu nog kiezen voor één van deze oplossingen, maar dat in de toekomst steeds vaker gekozen zal worden voor infrastructuurmanagement dat los van de hardware infrastructuur wordt neergezet. "Geïntegreerde systemen kun je daarom zien als een tussenfase, waarin je de cloudbeleving neer kan zetten met de technologie van één speler. Uiteindelijk zal alles software defined worden."

Toch ziet Vissers dat we zo ver nu nog niet zijn. "We kunnen dit makkelijk zeggen, maar de markt is sterk in beweging. De volwassenheid van de oplossingen verschilt enorm. Als je kijkt naar servervirtualisatie, zie je een volwassen markt. Storagevirtualisatie maakt enorme sprongen maar is nog niet voor alle toepassingen geschikt. Dan heb je nog software defined networking, en dat kun je zien als een markt die aan het begin staat van mooie ontwikkelingen." De verwachting van i³ groep is dat het nog zo'n anderhalf jaar zal duren voordat de risico's voor beide keuzes gelijk zijn. "Als de risico's van software defined datacenters kleiner worden, zal dit invloed hebben op de keuzes die onze klanten maken."

Van verwarring naar begeleiding

Software defined datacenters zijn de toekomst, denkt Vissers. "Je kunt het zien als een stip aan de horizon, een reis. Kies je daar nu voor, dan moet je je constant verdiepen in nieuwe tools en oplossingen zijn beschikbaar, en welke stappen kan ik in de professionaliteit van de it-afdeling zetten." Hij ziet dat klanten op zoek zijn naar een partner die ze op reis onderweg kan bijstaan.

"Onze klanten hebben niet de technische expertise die wij hebben, en de hoeveelheid opties groeit ontzettend snel. Je hebt steeds meer kennis nodig om een keuze te kunnen maken. Vooral de keuze tussen de software lagen is lastig. Voor klanten is dat verwarrend. Het kennisniveau van de klant verschuift steeds meer naar het applicatielandschap, naar informatiemanagement. Daarom zorgen wij ervoor dat we altijd op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen, en de kennis die de klant mist juist wel in huis hebben." 

Managed services

Nu IT-afdelingen zich steeds meer willen concentreren op het informatiemanagement, groeit de behoefte om de 'basis' van cloudmanagement uit handen te geven. Vissers ziet deze trend steeds verder doorzetten. "Wij geloven dat de meerderheid van de klanten uiteindelijk IT als dienst gaat afnemen. IT is water uit de kraan, een nutsvoorziening. Managed services zal dan ook de toekomst zijn. De basis moet goed zijn. De infrastructuur is de kritische succesfactor. Anders creëer je een moeras."

Een cloudbeleving neerzetten in de organisatie, hoeft volgens Vissers niet te betekenen dat je alleen met de public cloud werkt. "Wij sluiten de public cloud niet uit, maar sturen aan op het hybride model. Dit doet i³ groep via een classificatiemodel waarmee data en workloads geclassificeerd worden. Zo kun je precies de goede combinatie maken tussen public en private cloud. Je ziet bij veel organisaties wildgroei ontstaan. Om de controle over je data te houden, zul je dit op een veilige manier moeten organiseren. En waarom zou je dan niet die vertrouwde Dropbox-beleving geven aan de interne gebruiker, maar dan als zakelijke, veilige omgeving?"