‘Mkb’ers missen kansen rond de cloud, VoIP en wifi’
22-04-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

‘Mkb’ers missen kansen rond de cloud, VoIP en wifi’

Mkb’ers zien mogelijkheden om de productiviteit van medewerkers te vergroten door online diensten als de cloud, VoIP en wifi in te zetten. De groep mist echter kansen om hier hun winstgevendheid mee te vergroten.

Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van ZyXEL, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen. De onderzochte landen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, de Tsjechische Republiek, Duitsland en Nederland, laten flinke verschillen zien. Nederland komt met name op het gebied van VoIP en wifi goed uit de bus.

Plaats- en tijdonafhankelijk werken
Werknemers werken steeds vaker plaats- en tijdonafhankelijk en maken hierbij gebruik van zowel clouddiensten als hun eigen mobiele apparaten die hogere connectiviteit vereisen. ZyXEL onderzocht in het onderzoek of deze groep medewerkers voldoende technologische ondersteunen beschikbaar heeft om productief te kunnen zijn.

Voice over IP (VoIP) maakt het werken weg van kantoor steeds gemakkelijker. Daarbij speelt videoconferencing een belangrijke rol in het verbeteren van de samenwerking tussen medewerkers op verschillende locaties. Hierin loopt Nederland voorop met 28 procent.

Gratis wifi
Gratis wifi is inmiddels wijdverbreid in cafés, hotels en andere openbare plekken. Hierdoor zijn medewerkers gewend aan dit fenomeen. In Nederland hebben veel (61%) medewerkers toegang tot wifi op het werk in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk waar 63 procent van de medewerkers juist géén gebruik kan maken van wifi op kantoor.

Zweden loopt met het mobiele werken voorop met 49 procent. Na het Verenigd Konkinkrijk (44%) volgt Nederland op de voet met 40 procent van de respondenten die aangeven de mogelijkheid hebben plaats- en tijdonafhankelijk te werken.
BYOD Het gebruiken van je eigen device voor je werkzaamheden (BYOD) gebeurt het meeste in Duitsland (45%). Nederland komt na Zweden op de derde plaats met bijna 30 procent.

Cloud
Duitsland loopt ook voorop als het gaat om de invoering van cloud computing; 44 procent van de Duitse medewerkers stelt gebruik te maken van cloud-gebaseerde applicaties zoals Dropbox, Google Drive of Salesforce. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan alle andere landen uit het onderzoek. In Nederland werkt bijna een kwart (24,80%)van de medewerkers met een cloud gebaseerde service.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud