‘Fraudeurs zijn door ICT steeds efficiënter’
21-04-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

‘Fraudeurs zijn door ICT steeds efficiënter’

Ruim 10 miljard euro schade, zeer lage pakkansen, grote gevolgen voor zowel individuele slachtoffers als de samenleving in zijn geheel en veel ‘winst’ voor fraudeurs. ICT zorgt dat fraudeurs steeds efficiënter te werk gaan. Dit zijn enkele conclusies die de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) trekt in haar rapport ‘Fraude loont… nog steeds’.

Het rapport is een vervolgen op het rapport ‘Fraude loont’ uit 2012. Het nieuwe rapport wordt op 24 april tijdens de conferentie ‘Fraude Loont… nog steeds’ overhandigd aan Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie. De conferentie gaat onder andere in op de bestrijding van fraude.

Ook fraudeurs innoveren
STT concludeert dat ook fraudeurs innoveren. Met behulp van ICT zouden zij steeds efficiënter kunnen frauderen, waardoor ook de schade toeneemt. STT merkt op dat fraudebestrijders weliswaar over dezelfde technologische middelen beschikken als fraudeurs, maar tegen meer obstakels lopen bij de invoering hiervan.

Onderzoekers Alex van Geldrop MSc (Stichting Toekomstbeeld der Techniek) en prof.dr.ir. Theo de Vries (Universiteit Twente) stellen in het rapport dat er goed initiatieven bestaan om fraude tegen te gaan. Wel benadrukken de onderzoekers dat het noodzakelijk is met de technologische vooruitgang rekening te houden in dit soort initiatief om te voorkomen dat zij hun waarde verliezen.

Terug naar nieuws overzicht