MIVD: ‘Defensie en haar toeleverancier steeds vaker digitaal aangevallen’
21-04-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

MIVD: ‘Defensie en haar toeleverancier steeds vaker digitaal aangevallen’

Zowel Defensie als toeleveranciers van Defensie worden steeds vaker aangevallen door cybercriminelen. De hoeveelheid digitale spionage zou steeds verder toenemen. De digitale dreiging is op het moment ongekend hoog.

Dit meldt de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) in haar jaarverslag. Vooral rond de repatriëringsmissie na de ramp met vlucht MH17 zou de digitale dreiging rond Defensie erg hoog zijn geweest. Voor zo ver bekend is er echter geen incident geweest van cyberincidenten waarbij daadwerkelijk informatie is gestolen.

Defensie en haar toeleveranciers worden op allerlei manieren door cybercriminelen aangevallen. Denk hierbij aan phishing, wat volgens het jaarverslag de meest populaire aanvalstechniek is. Hierbij krijgen medewerkers e-mailberichten toegezonden die van een legitieme bron afkomstig lijken te zijn, maar in werkelijkheid zijn verstuurd door cybercriminelen. In de e-mail wordt verwezen naar een betrouwbaar ogende website, die in werkelijkheid is nagebouwd. Hier worden medewerkers gevraagd informatie te verstrekken zoals inloggegevens of software te installeren waarin kwaadaardige software zit verstopt.

Terug naar nieuws overzicht
Security