Witold Kepinski - 20 april 2015

Mobile printing markt groeit tot 2019 jaarlijks met 32,5 procent

Tussen 2015 en 2019 groeit de mobile printing markt jaarlijks gemiddeld met 32,5 procent aldus onderzoeksbureau Market Research Store. Dat wordt veroorzaakt doordat er meer mobiele werknemers behoefte hebben om met hun smartphone, tablets en notebook mobiel te printen. Hierbij kunnen resellers zorgen voor mobile printing oplossingen die kostenbesparend, veilig en op standaarden zijn gebaseerd.

Grote organisaties hebben vaker behoefte aan mobile printing oplossingen omdat ze een Bring Your Own Device (BYOD) beleid hebben. Ook wordt mobiel werken gestimuleerd, waarbij de werknemer ook buiten kantoor moet kunnen printen. Vrijwel alle grote printing leveranciers bieden een mobile printing oplossing en breiden deze uit. Leveranciers van mobile devices en apps bieden ook diverse mobiele printing software. Volgens onderzoeksbureau Gartner moeten de oplossingen voldoen aan standaarden, een sterke beveiliging hebben en kostenbesparend zijn.

Google Cloud Print en Apple Airprint

De wereldwijd mobile printing mark gaat steeds meer richting cloud printing, waarbij via een (draadloos) netwerk en een webgebaseerde printer kan worden geprint zoals met Google Cloud Print en Apple Airprint. Apple AirPrint maakt het mogelijk om te printen met iPhone, iPad of iPod Touch op printers die Apple AirPrint ondersteunen. Apple gebruikers hoeven geen speciale software of printer drivers te downloaden. Er is weinig tijd nodig voor het configureren van de printers en devices. Als een printer niet werkt met een Apple device, dan zijn er gratis en betaalde printing apps verkrijgbaar op de App Store, zoals de Printer Pro app. Google Cloud Print werkt met iPhone, iPad en Android devices. Gebruikers maken dan gebruik van Google Cloud Print gebaseerde apps die werken met Google Cloud Print Ready printers. Met Google Cloud Print kunnen gebruikers documenten opmaken en in PDF opslaan op Google Drive en deze printen als ze in de buurt zijn van een printer.

MFP's

Tot slot bieden alle grote printing leveranciers mobile printing softwareoplossingen voor hun eigen merk andere merken printers en mfp’s. Met push printen kan worden geprint met een Apple iOS en Android smartphones. Met pull is het mogelijk te printen via een specifiek e-mail adres die gekoppeld is aan de printer. De gebruiker stuurt een email naar e-mailadres van een printer in de buurt waarna hij zijn papieren prints kan ophalen, bijvoorbeeld na het intikken van een pincode op de mfp. Deze oplossing is commercieel interessant voor resellers voor conferenties, bedrijfspanden, vliegvelden, hotels en benzinestations.

WK