Redactie - 16 april 2015

Cloudapplicaties gemeengoed in onderwijssector

De onderwijssector maakt met voorsprong het meeste gebruik van cloudoplossingen. Door de grote hoeveelheid branchespecifieke oplossingen die vanuit de cloud worden aangeboden, gebruikt momenteel 84 procent van de onderwijsinstellingen een cloudoplossing. Overall ligt de penetratie op 41 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers), een gemiddelde stijging van 40 procent per jaar. Dit blijkt uit analyse van circa 5.000 interviews die Computer Profile hield met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen over het gebruik van bedrijfsapplicaties.

De resultaten van de analyse laten zien dat het zwaartepunt in het gebruik van cloudapplicaties ligt bij bedrijfslocaties met circa 200 medewerkers. Bij 100 tot 200 werknemers ligt de penetratie namelijk op 46 procent en bij locaties met 200 tot 500 medewerkers is dit percentage 43.

Office uit de cloud heeft momentum
Momenteel geeft 62 procent van de bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van HR-software. Ongeveer een derde hiervan betreft een cloudoplossing. Daarmee ligt het percentage gebruikers van HR-software uit de cloud op een kleine 19 procent van alle locaties. In 2013 was de penetratie HR-oplossingen uit de cloud nog 11 procent. Ook office-applicaties worden steeds vaker (15%) uit de cloud afgenomen. Dat betreft in 3 van de 10 gevallen een Google-oplossing en 7 van de 10 een Microsoft-oplossing (Office 365).

Branchespecifieke applicaties worden door 45 procent van de bedrijfslocaties gebruikt, waarvan 4 procent kiest voor een branchespecifieke oplossing uit de cloud. Groupware uit de cloud is in gebruik bij een kleine 6 procent van de locaties, een relatief klein deel van het totale groupware-gebruik.

Cloudleveranciers
Verder blijkt uit de analye dat Microsoft actief is op meerdere terreinen. Het bedrijf biedt office-applicaties, groupware/document management en CRM uit de cloud. Hierdoor is Microsoft overall gezien de meest voorkomende leverancier van cloudtoepassingen. Circa 11 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) gebruikt één of meerdere cloudapplicaties van Microsoft.

De nummers twee en vier op de lijst zijn beiden actief binnen het domein van HR-oplossingen. 7 procent van de locaties gebruikt een cloudtoepassing van RAET. Voor ADP, de nummer vier, zijn deze cijfers: 2 procent in 2013, 4 procent in 2014 en op dit moment is ruim 5 procent van de gebruikte toepassingen van ADP afkomstig uit de cloud. Schoolmaster, Blackboard en itslearning zijn alle drie actief in de onderwijssector waar het gebruik van cloudtoepassingen bovengemiddeld hoog is.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024