Europa heeft binnen enkele jaren 800.000 vakbekwame ICT’ers nodig
14-04-2015 | door: Wouter Hoeffnagel - redacteur Dutch IT-channel en Executive-People

Europa heeft binnen enkele jaren 800.000 vakbekwame ICT’ers nodig

In Europa is een groot tekort aan vakbekwaam ICT-personeel. Naar verwachting is er binnen Europese bedrijven in 2020 vraag naar zo’n 800.000 nieuwe medewerkers. De sector creëert jaarlijks zo’n 120.000 nieuwe banen.

Dit heeft Andrus Ansip, Eurocommissaris digitale interne markt volgens V3.com gezegd tijdens een toespraak in België. Ansip geeft aan nog grote verschillen te zien in het ICT-kennisniveau in verschillende landen binnen de Europese Unie. Ook zijn in landen verschillende nationale programma’s geïmplementeerd die allen zijn bedoeld om de digitale fragmentatie van Europa juist te voorkomen.

‘Big data gaat veel nieuwe banen scheppen’
Ansip verwacht vooral veel van big data. De wereldwijde markt voor big data-technologie en -diensten groeit naar verwachting van 3 miljard dollar in 2010 naar 16 miljard dollar dit jaar. Het segment maakt hiermee een zevenmaal snellere groei door dan de volledige ICT-markt. Ansip verwacht dat de big data-markt de komende jaren dan ook honderdduizenden nieuwe banen zal scheppen. De Eurocommissaris merkt wel op dat slechts 29% van de grote Europese bedrijven aangeeft klaar te zijn voor big data.

Ook cloud schept in Europa hoge verwachtingen. Ansip wijst op het feit dat de cloudmarkt naar verwachting in 2020 vervijfvoudigd is ten opzichte van 2013. De markt levert hierdoor steeds meer waarde voor de economie, creëert steeds meer banen en zorgt voor meer innovatie.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud, Big Data
Cloud