CBP: ‘Voorstel Van der Steur voor koppelen van data over burgers lijkt in strijd met bestaande wetgeving’
13-04-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

CBP: ‘Voorstel Van der Steur voor koppelen van data over burgers lijkt in strijd met bestaande wetgeving’

Het wetsvoorstel van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie om informatie over burgers uit allerlei systemen aan elkaar te koppelen voor verschillende doeleinden lijkt in strijd te zijn met bestaande wetgeving. Hiervoor waarschuwt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

In de Tweede Kamer werd deze week gedebatteerd over een voorstel van minister Van der Steur om op grote schaal data over burgers aan elkaar te koppelen. Bedrijven die data over burgers verzamelen zouden verplicht worden deze te delen met de overheid. Het CBP staat echter kritische tegenover het plan en waarschuwt voor de juridische haalbaarheid.

Opnemen in Wet bescherming persoonsgegevens

De privacywaakhond is van mening dat de bepaling niet zou moeten worden vastgelegd in een aparte wet, maar juist zou moeten worden opgenomen in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De overheid zou met de wet de persoonlijks levenssfeer van burgers beperken. Dit is alleen toegestaan indien de beperking noodzakelijk is, in verhouding staat tot het doel en niet op een minder ingrijpende manier gerealiseerd kan worden.

Daarnaast moet volgens het CBP duidelijk zijn waar, wanneer en hoe lang data wordt opgeslagen. Burgers moeten weten wat er met data over hen gebeurd en voor welke doeleinden deze data wordt gebruikt.

Terug naar nieuws overzicht
Security