Wouter Hoeffnagel - 13 april 2015

Staatssecretaris Dijkhoff: ‘Cybercrime begint Nederlandse economie te raken’

Cybercriminaliteit begint Nederlands economie te raken. De vorm van misdaad kan de groei van de economie en de welvaart in Nederland beperken.

Hiervoor waarschuwt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een interview met het Financieele Dagblad (FD). Het totale schadebedrag door cybercrime zou steeds verder stijgen. Cybersecurity wordt dan ook steeds belangrijker en zou volgens Dijkhoff in het bedrijfsleven een hoge prioriteit moeten krijgen. Het versterken van de ICT-afdeling zou niet langer voldoende zijn om cybercriminelen buiten de deur te houden.

‘Bewust zijn van de noodzaak van security’
Naast bedrijven zouden ook burgers zich bewust moeten zijn van de noodzaak van cybersecurity. Wel stelt Dijkhoff dat het vandaag de dag niet eenvoudig is jezelf te beschermen tegen cybercriminaliteit. Allerlei obstakels staan hierbij in de weg, waaronder de wil van de massa. Als voorbeeld noemt Dijkhoff een poging vrienden te overtuigen de overstap te maken naar een andere berichtendienst. Het merendeel zag hier de noodzaak niet van in, waardoor deze overstap mislukte. Dit zou een dilemma zijn waar veel burgers die prioriteit geven aan security tegenaan lopen.

Dijkshoff geeft in een reactie op het rechterlijke vonnis dat de bewaarplicht voor telecombedrijven van data over klanten ongeldig verklaart aan digitale veiligheid te zien als een nieuw vraagstuk. “Digitale veiligheid is een nieuw vraagstuk dat we vanaf nul moeten opbouwen. Ik heb niets aan veiligheid zonder privacy en andersom. Het is natuurlijk niet zo dat de overheid de hele dag voor de lol naar uw informatie wil zitten kijken. Maar de politie kan geen digitale misdaden oplossen als ze geblinddoekt is. In de fysieke wereld loopt de politie over straat, ziet dingen en komt zo nodig in actie. Dat is eigenlijk al meer dan ze online mag doen”, aldus de staatssecretaris in het interview.