Wouter Hoeffnagel - 10 april 2015

Zwakke wachtwoorden lijken hack van TV5 Monde mogelijk gemaakt te hebben

Regelmatig benadrukken beveiligingsexperts het belang van sterke wachtwoorden. Wat er kan gebeuren als een bedrijf besluit zwakke wachtwoorden te gebruiken wordt duidelijk in de hack van de Franse televisiezender TV5 Monde. Het lijkt erop dat hackers televisiezenders en websites uit de lucht hebben weten te halen door de zwakke wachtwoorden van de zender te kraken.

TV5 Monde werd deze week aangevallen door IS-sympathisanten. Na deze aanval werden medewerkers van de zender geïnterviewd door het Franse tv-programma 13 Heures. In dit interview is echter ook te zien dat inloggegevens van websites, servers en accounts gewoon op briefjes aan monitoren hangen. Onder andere het wachtwoord ‘lemotdepassedeyoutube’ (vertaald ‘hetwachtwoordvanyoutube’) is te zien.

Russische media melden daarnaast dat ook de servers waarop de websites van TV5 Monde stonden een zeer zwak wachtwoord gebruikte. De zender zou hebben gekozen voor azerty12345, dat op een Frans toetsenbord gelijk staat aan ‘qwerty12345’ op een Nederlands toetsenbord. Beide wachtwoorden zijn voor de hand liggend. Dit maakt het raden van de wachtwoorden dan ook eenvoudig.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024