Wouter Hoeffnagel - 08 april 2015

'Thuiswerken kan bij stormen veel schade schelen'

Vorige week ondervond Nederland veel hinder door een hevige storm. Ondanks waarschuwing van de KNMI, ANWB en de NS besloten veel mensen toch de weg op te gaan of de trein te pakken om op werk te komen. Hierdoor ontstond een dubbele hoeveelheid file in de ochtendspits. De economische schade loopt hierdoor in de miljoenen. “Kosten die we niet hoeven te maken”, zegt Lucas Wensing, ceo van StartReady. “Met moderne communicatiemiddelen is het mogelijk om thuis productief te werken. Medewerkers hoeven dus niet per se de weg op of de trein in om hun werk uit te voeren.”

Bij een normale herfststorm zijn de kosten al gauw 1 tot 5 miljoen euro. De storm van januari 2007 heeft het record met 214 miljoen euro. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft berekend dat een uur in de file 26,25 euro kost en een uur vertraging met de trein 19,75 euro. In totaal kosten files het bedrijfsleven per jaar ongeveer een miljard euro. Een storm zoals die van vorige week kan het bedrijfsleven dan ook veel schade bezorgen.

Volgens Lucas Wensing, ceo van StartReady, is er een betere manier om met stormachtig weer om te gaan: “De economische schade voor het bedrijfsleven kan een stuk lager kunnen uitvallen als alle dappere forenzen thuis waren gebleven. Want thuis kun je met behulp van communicatieoplossingen net zo productief zijn als op kantoor. Microsoft Lync is een mooi voorbeeld. Hiermee kunnen medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk met elkaar samenwerken. Lync integreert alle vormen van communicatie in één tool die zowel op vaste als mobiele apparaten geïnstalleerd kan worden. Een medewerker kan dus vanaf zijn laptop of mobiele telefoon thuis chatten, (video)bellen of documenten delen met collega’s elders. Ik zou werkgevers in het geval van een weercrisis dan ook aanraden om werknemers thuis te laten werken. Dit bespaart hen kostbare tijd en frustratie door dichtgeslibde wegen. En het is een stuk veiliger dan je in een storm op de weg te begeven.”

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024