Wouter Hoeffnagel - 04 april 2015

‘Belang van business continuïteitsplan bij migratie naar cloud is onvoldoende bekend’

Organisaties zien onvoldoende het belang in van een business continuïteitsplan bij de migratie naar de cloud. Dit terwijl de continuïteit van de bedrijfsvoering voor bedrijven van groot belang is om bedrijfskritische data te borgen.

Dit concludeert ICT-specialist Capitar IT Group in haar nieuwe whitepaper ‘Better safe than sorry: zonder continuïteitsplan niet naar de cloud’. De grootste gevaren van de cloud zijn volgens Capitar storingen, faillissementen van providers en digitale oorlogen in combinatie met een diffuse inzet van een hybride cloud. Cloudgebruikers bereiden zich daarnaast onvoldoende voor op de vaak complexe en vage exit scenario’s van grote cloudpartijen.

‘Zet in op continuïteitsplan’
Capitar adviseert bedrijven daarom in te zetten op een continuïteitsplan en benadrukt dat veel onnodige kosten hiermee voorkomen kunnen worden. Bedrijven onderschatten onder andere de gevolgen van dataverlies. Zonder business continuïteitsplan kan de impact hiervan volgens Capitar dusdanig groot zijn dat bedrijven uiteindelijke zelf faillissement moeten aanvragen.

Het bedrijf wijst op Business Continuity as a Service (BCaaS), dat kan worden opgenomen in een business continuïteitsplan. Dit helpt zaken als disaster recovery, backup en archiving te waarborgen. Data kan via BCaaS gekopieerd worden naar een externe partij, wat de eventuele migratie naar een andere cloudprovider vereenvoudigd. Daarnaast tackelt BCaaS dure exit scenario’s van grote cloudaanbieders door data altijd in een eigen datacenter onder te brengen.

‘Impact is vaak groter dan bedrijven zich realiseren’
Peter Jurg, Director Innovation & Consultancy bij Capitar Group: “De bedreigingen rondom data bij grote cloudaanbieders nemen de komende jaren alleen maar toe. Cyberwars, faillissementen en vage exit scenario’s zorgen voor veel risico’s. De impact van deze ontwikkeling is groter dan veel bedrijven zich momenteel realiseren. Business Continuity as a Service biedt een oplossing voor deze gevaren, door transparantie te bieden en data in een eigen datacenter onder te brengen. Specialistische kennis is vervolgens nodig om complexe vraagstukken op te lossen en de cloud goed in te richten.”