Wouter Hoeffnagel - 03 april 2015

Privacywaakhonden bundelen krachten tegen Facebook

Privacytoezichthouders uit Frankrijk, Italië en Spanje voegen zich bij een gezamenlijk onderzoek van Nederland, België en Duitsland naar Facebook. De groep onderzoekt of Facebook de privacy van gebruikers schendt en of het bedrijf zich aan de Europese wetgeving houdt.

Dit meldt The Wall Street Journal. Het gaat om een onderzoek dat is opgezet door Nederland. Zowel België als Duitsland sloten zich bij het onderzoek aan. Nu komen hier dus ook Frankrijk, Italië en Spanje bij. Het onderzoek is opgezet nadat Facebook begin dit jaar haar voorwaarden wijzigde. Deze voorwaarden komen in grote lijnen overeen met de eerder voorwaarden die Facebook hanteerde, maar beschrijft bepalingen wel een stuk duidelijker.

Instagram en WhatsApp
Privacywaakhonden uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland gaan nu dus gezamenlijk onderzoeken op welke wijze Facebook omspring met de privacy van gebruikers. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het delen van data met Instagram en WhatsApp, twee diensten die beide eigendom zijn van Facebook. Ook is er in het onderzoek aandacht voor de Like-knop van Facebook. Deze is op allerlei websites aanwezig en stelt Facebook mogelijk in staat gebruikers op internet te volgen.

Facebook zelf stelt zich aan de Europese wetgeving te houden en geeft aan zich geen zorgen te maken over het bundelen van de krachten door de privacywaakhonden. Op Europees niveau wordt op dit moment druk gewerkt aan wetgeving die de Europese Unie beter in staat moet stellen Amerikaanse bedrijven te dwingen Europese wetten te respecteren. De EU wil bedrijven onder andere boetes kunnen opleggen die kunnen oplopen tot 5% van de wereldwijde omzet. Bij een bedrijf als Facebook kan zo’n boete oplopen tot honderden miljoenen euro’s.