Wouter Hoeffnagel - 01 april 2015

Generatie Y: ‘Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in werkrooster’

Medewerkers krijgen in de toekomst alleen nog maar meer inspraak in hun werkrooster. Dit verwacht de Generatie Y-planners. Oudere personeelsplanners geven juist vaker aan dat zij niet verwachten dat medewerkers meer inspraak zullen krijgen.

Dat blijkt uit een enquête van Paralax Planning Solutions onder 152 Nederlandse personeelsplanners tussen de twintig en zeventig jaar oud. Hoewel vaak wordt gedacht dat zelfroosteren het vak van de planner zou bedreigen, blijkt dat alle generaties het erover eens zijn dat planners juist niet overbodig raken als medewerkers meer inspraak krijgen in het rooster. Wel beschouwt de jongste generatie zelfroosteren vaker als een lust voor de planner (85%) dan de oudere generaties. Vooral de respondenten tussen de 44 en 55 jaar oud blijken sceptisch: in deze groep geeft de helft aan het zelfroosteren als een last te zien voor roostermakers.

Hogere tevredenheid
Ruim 65% van de respondenten verwacht dat meer inspraak in het rooster leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid. 56% van de onderzoeksgroep denkt ook dat de balans tussen werk en privé hierdoor verbetert. Verder geven de respondenten aan dat zij (zij het in mindere mate) ook een positieve invloed verwachten op betrokkenheid (35%) en de productiviteit van medewerkers (35%).

Personeelsplanners blijken dus verschillende voordelen te zien van zelfroosteren. Desondanks geeft slechts 8% van de responten aan dat medewerkers in hun organisatie het rooster zelf moeten rondmaken. Medewerkers hebben momenteel vooral invloed op het werkrooster door onderling te ruilen (64%) en door hun beschikbaarheid en verlof aan te geven (79%). In 15% van de gevallen hebben de respondenten helemaal geen inspraak in hun werkrooster.

Participerend plannen
“Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in het werkrooster en in de huidige tijd is dat eigenlijk niet meer dan normaal”, zegt Rob Buikema, directeur Paralax Plannings Solutions. “Participerend plannen is niet alleen prettig voor de medewerkers, maar ook voor de werkgevers. Het zorgt voor meer betrokken en productievere medewerkers. Een win-winsituatie dus.”