Wouter Hoeffnagel - 31 maart 2015

Europol-directeur: ‘Encryptie heeft grote impact op aanpak van terroristen’

Techbedrijven zouden zich bewust moeten zijn van de impact die encryptie heeft op de opsporing en aanpak van terroristen. Rob Wainwright, directeur van Europol, stelt dat versleutelde communicatie het grootste probleem is waar opsporingsinstanties bij de aanpak van terrorisme tegenaanlopen.

Wainwright zegt tegenover de BBC teleurgesteld te zijn in techbedrijven, die juist volop inzetten op het inzetten van encryptie om data uit handen te houden van inlichtingendiensten als de NSA. De bedrijven zouden hiermee opsporingsinstanties in de wielen rijden die juist terroristen aan proberen te pakken en daarmee de wereld veiliger willen maken.

Encryptie maakt afluisteren moeilijker
De Europol-directeur stelt dat opsporingsinstanties voorheen relatief eenvoudig verdachten konden afluisteren om inlichtingen te verzamelen. Dit is door het brede gebruik van encryptie vandaag de dag een stuk moeilijker. Hiermee geeft Wainwright dus ook aan dat de maatregelen die techbedrijven nemen op opsporingsinstanties buiten de deur te houden werken. Ook het dark net, waarmee Wainwright doelt op het anonimiseringsnetwerk Tor, zou populair zijn onder terroristen.

De directeur roept op betere wetgeving op te stellen om misbruik van het internet tegen te gaan. Een goede balans met privacy is volgens Wainwright hierbij van groot belang.