30-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Bijna de helft van de ICT-ZZP'ers verdient meer dan 3.000 euro per maand

ZZP’ers in de ICT-sector verdienen gemiddeld aanzienlijk meer dan collega’s in andere sectoren. Ruim 45% van de ZZP’ers in de ICT verdient meer dan 3.000 euro per maand, terwijl 19% zelfs meer verdiend dan 5.000 euro per maand.

Dat blijkt uit een analyse van de research redactie van Consultancy.nl. ZZP’ers in de ICT-sector verdienen hiermee aanzienlijk meer dan collega’s in andere sectoren. Ter vergelijking: 16% van de ZZP’ers in andere sectoren verdient meer dan 3.000 euro per maand.

Verklaringen voor inkomensverschil
Consultancy.nl heeft drie verklaringen onderzocht voor het verschil in inkomen onder ZZP’ers in verschillende sectoren. 53% van de ICT’ers in de ZZP-markt werkt per week 40 tot 60 uur in zijn onderneming. Alleen de bouw scoort op dit gebied hoger. ICT’ers zijn echter niet de groep die de meeste uren in hun bedrijf steken. Zowel in de landbouw als bouw wordt vaker meer dan 40 uur gewerkt dan in de ICT-sector

http://executive-people.nl afbeelding

Als we kijken naar het uurtarief dat ZZP’ers rekenen zijn duidelijke verschillen zichtbaar. In de ICT-sector ligt dit uurtarief gemiddeld op 73 euro. Alleen ZZP-adviseurs presteren beter met een gemiddeld uurloon van 86 euro per uur. Op de derde plaats staat de onderwijs- en trainingsbranche, waar ZZP’ers gemiddeld 62 euro per uur rekenen.

http://executive-people.nl afbeelding

Opleidingsniveau
Ook in opleidingsniveau scoren ICT’ers relatief hoog. 69% van de ICT ZZP’ers bezit een diploma van een hogeschool of universiteit. Hiermee staan ICT’ers op de derde plaats. Alleen zorg & welzijn (74%) en zakelijke dienstverleners (83%) scoren op het gebied van opleidingen beter.

http://executive-people.nl afbeelding

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZPers) in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. Begin 2004 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) minder dan 550.000 ZZP’ers in Nederland actief. Dit aantal is halverwege 2013 toegenomen tot 800.000. De komende jaren zet deze groei naar verwachting door. Het komende decennium wordt dan ook de grens van 1 miljoen ZZP’ers overschreven.

Terug naar nieuws overzicht