Wouter Hoeffnagel - 30 maart 2015

TIM Awards uitgereikt aan meest innovatieve IT-leiders van Nederland

ANWB-CIO Teun van der Vorm en innovatiebaas Lucien Engelen van Radboud UMC Nijmegen winnen de jaarlijkse TIM Awards voor de meest innovatieve IT-leiders van Nederland. Van der Vorm ontvang de prijs als moedige veranderaar, terwijl Engelen een award ontvangt als toonaangevende inspirator.

De Awards zijn dinsdagavond uitgereikt tijdens de zesde editie van de CIO Dinershow. Saltro, ISDC en Rockstart vielen in de prijzen in respectievelijk de categorieën meest innovatieve Company, IT-vendor en Ecosystem. Anderson MacGyver, Metri, Qhuba en ICT Media reikten in totaal voor 50.000 euro aan prijzen aan de winnaars.

Collaboratieve en innovatieve mindset
“Wij zien dat het totale Nederlandse IT-ecosysteem in toenemende mate een collaboratieve en innovatieve mindset omarmt”, stelde ICT Media-CEO Rob Beijleveld, jurylid en initiatiefnemer van de innovatieprijzen na afloop. “Dat is een goede zaak. De Nederlandse IT-branche heeft per slot van rekening slechts bestaansrecht wanneer we samen de innovatie brengen die aansluit op de behoeften van klanten, consumenten en niet te vergeten de maatschappij als geheel.”

De volgende partijen stonden in de finale:

  • Alliander – Ontwikkelde een innovatief instrument voor inzicht in de impact van energietransitie: de overgang naar duurzame energiebronnen als wind, biomassa, waterkracht, zonne-energie, en geothermie. De SmartCap Toolbox simuleert visueel aantrekkelijk een groot aantal scenario’s en perspectieven ter onderbouwing van eventuele asset-investeringen.
  • ANWB – Met de regelmatige introductie van innovatieve diensten voor leden en klanten loopt de ANWB voorop in de markten van hulpverlening, mobiliteit, vrije tijd en vakantie. Informatietechnologie speelt daarbij een voorname rol. De IT-organisatie heeft onder leiding van Teun van der Vorm grote slagen gemaakt.
  • FAN – Staat voor het Flexible power Alliance Network. Met de inbreng van IT-dienstverlener CGI is een onafhankelijke non-profitorganisatie opgezet, die met het interactieve PowerMatcher-systeem energie en elektriciteit zo duurzaam mogelijk in juiste banen probeert te leiden voor energiebedrijven, overheden en eindgebruikers.
  • Goyello – Is een IT-bedrijf dat ondersteuning biedt bij de ontwikkeling van nieuwe digitale businessmodellen, gebaseerd op Lean- en Agile-ontwikkelmethoden. Goyello toonde twee cases: digitalisering van het omvangrijke ‘flight book’ voor piloten en een slimme, datagerichte benadering van klanten bij een Britse verzekeraar.
  • ISDC – Ontwikkelde voor hun klant De Lage Landen (DLL) een volledig digitale asset management-oplossing gericht op DLL-klanten. Deze wordt ondersteund door moderne technologieën en is ontwikkeld op basis van Agile delivery, gezamenlijke research met oog op een zo groot mogelijke flexibiliteit van de uiteindelijke service.
  • Nerdalize – Streeft naar een wereld waarin het verwarmen van huizen gratis is en duurzame computerkracht een commodity. Dit wordt mogelijk door het plaatsen van via glasvezelverbindingen gekoppelde servers in de vorm van radiators. Daarmee wordt bespaard op de kosten voor koeling en housing van de apparatuur.
  • NetDialog – Is een pionier op het terrein van ‘network performance monitoring & diagnostics’ (NPMD) en ‘application performance management’ (APM). De eigen NetX-software zorgt voor het beheer en de optimalisering van applicaties en het verhogen van de end-user experience. Interoute toont zich daarbij een tevreden klant.
  • Quli – Is een zorgplatform dat de zorgconsument de regie geeft over zijn eigen gezondheid. Het online platform betrekt daarbij de sociale omgeving, de maatschappij, de zorgprofessionals en bedrijven om de zorgconsument te ondersteunen met een sociaal platform, een persoonlijk gezondheidsdossier en een appstore.
  • Radboud UMC en Philips – Zetten de patiënt centraal in het zorgproces. Samen met cloudsoftware-aanbieder Salesforce.com ontwikkelde men Hereismydata: een combinatie van een persoonlijk gezondheidsdossier, een online community, alsmede een connectiviteitsplatform voor medische apparatuur, wearables en apps.
  • Rockstart – Biedt een one-stop-shop om startende bedrijven succesvol door de eerste 1000 dagen te helpen. Rockstart biedt op maat gemaakte diensten die gericht zijn op het openen en creëren van netwerken, het ontsluiten van kennis van begeleiders en collega-startups, huisvesting en de toegang tot kapitaal.
  • Saltro – Helpt artsen en patiënten bij het stellen van de diagnose door middel van een simpel bloedtestje. Men ontwikkelde een zogenoemde ‘point of care test’ (POCT) waarbij een speciaal apparaat na een vingerprik de concentraties van bepaalde stoffen in het bloed meet. Na enkele minuten volgt volautomatisch de uitslag.