Redactie - 30 maart 2015

Wat zijn de gevolgen van stroomuitval voor bedrijven?

Vanaf vrijdagochtend 27 maart rond 9.30 tot 11.00 uur in de ochtend kampte een groot deel van Noord-Holland en Flevoland met een grote stroomstoring. Bij bedrijven in een groot deel van de Randstad kwam het werk stil te liggen. Gelukkig werd de stroomstoring rond het middaguur verholpen. Maar wat zijn de gevolgen van de stroomuitval voor bedrijven?

Na een abrupte stroomuitval kom het vaak voor dat computers en servers niet meer of niet goed opstarten. Kortom, er is geen toegang tot de gegevens. Op fysiek of logisch niveau kunnen er beschadigingen zijn ontstaan. Dit kan leiden tot verlies van data, wat grote (financiële) gevolgen heeft voor het bedrijf en de bedrijfsvoering.

Wat gebeurt er eigenlijk met computers bij stroomuitval?

Wat gebeurt er in de computer of nog specifieker; wat gebeurt er in de harde schijf tijdens een stroomuitval? De lees- en schrijfkoppen in de harde schijf komen in sommige gevallen vast te zitten (vacuüm) op de data-oppervlakte van de harde schijf. Bij het weer aanzetten van de computer kan dit leiden tot fysieke schade van de harde schijf, waardoor de computer of server niet meer benaderbaar is.

Waar op letten na stroomuitval?

Het beste is om de stroom handmatig van de computers af te halen bij een stroomstoring. Bij het inschakelen van de stroom, is het belangrijk om de computers gefaseerd op te starten. Controleer na het opstarten of de computer/server weer correct functioneert. Controleer ook uw back-up procedure na het uitvallen van stroom. In het geval van een computerstoring adviseren wij de apparatuur niet meer opnieuw op te starten om verdere beschadigingen aan bedrijfsdata te voorkomen. Controleer of de back-up goed heeft gefunctioneerd voor het geval u deze nodig heeft. Indien blijkt dat de bedrijfsdata niet meer toegankelijk is en de back-up ook niet goed heeft gefunctioneerd, neem dan voor verder technisch advies contact op met een data recovery specialist.

Drukte bij data recovery specialisten

Uit de stroomuitval in zijn er vanuit de omgeving verschillende data recovery aanvragen binnengekomen. Het loopt momenteel storm met de dataherstel aanvragen van bedrijven. De gevolgen van een abrupte stroomonderbreking laat duidelijke sporen na.

Door: Robbert Brans, directeur Attingo Recovery

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024