De Wondere Wereld van IT: Informatiebeveiliging
28-03-2015
Deel dit artikel:

De Wondere Wereld van IT: Informatiebeveiliging

Het is net zoals met pensioenen. Het is een hot topic, maar tegelijkertijd heeft niemand interesse om zich er echt in te verdiepen en vervolgens actie te ondernemen. Ik doel in dit geval op informatiebeveiliging.

Tuurlijk, in de Wondere Wereld van IT is dat wel anders. Een grote groep security specialisten is elke dag druk in de weer om de informatiebeveiliging eminent te houden. Maar de gemiddelde consument vertoont vooralsnog geen ommekeer in gedrag.

En dit ondanks dat er wel degelijk veel te doen is over security. Er vliegen nog al eens wat gestolen creditcardgegevens in het rond, DigiD ligt onder vuur, giraal geld kan blijkbaar op grote schaal gestolen worden en zelfs de Amerikanen spreken nu over een heuse cyber-security oorlog. Maar het lijkt de consument dus niet te deren. We bankieren massaal online, de belastingaangifte gaat dit jaar volledig naar de cloud, en de gemiddelde telefoon bevat inmiddels meer persoonlijke gegevens dan de welbekende kast onder de trap, waar alle bank- en verzekeringspapieren in liggen.

Ik heb dan ook veel bewondering voor alle IT-professionals die elke dag bezig zijn om onze informatie-uitwisseling te beveiligen! En makkelijk kan dat niet zijn. Ze opereren in een complexe wereld met vele systemen, waar ontwikkelingen razend snel gaan en er, bij wijze van spreken, op elke hoek van de straat wel een potentiële hacker kan zijn.

Net zoals pensioenen zal informatiebeveiliging nooit sexy worden. En zal iedereen er vroeg of laat  enige vorm van schade aan ondervinden. Maar net zoals met pensioenen, hoe eerder je zelf in actie komt, hoe groter de kans dat je de schade kan beperken.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via [email protected]

Terug naar nieuws overzicht