Wouter Hoeffnagel - 25 maart 2015

‘Wearables op de werkvloer brengen risico’s met zich mee’

Binnen 76% van de Europese organisaties nemen werknemers wearables mee naar de werkvloer. 79% verwacht dat dit percentage in 2015 alleen maar verder toeneemt. 95% erkent de beveiligingsrisico’s die wearables met zich meebrengen. 90% noemt het noodzakelijk het beveiligingsbeleid aan te passen door de komst van wearables.

Dit blijkt uit onderzoek dat Vanson Bourne in opdracht van Trend Micro onder 800 senior IT-beslissers uit Europa heeft gehouden. Bedrijven zien allerlei risico’s kleven aan de komst van wearables. 44% van de organisaties verwacht zelfs dat de risico’s van wearables groter zijn dan die van smartphones.

Gebruik van wearables wordt niet vaak ontmoedigd
De zorgen blijken echter geen reden wearables op de werkvloer te verbieden. Slechts 23% ontmoedigt het gebruik van draagbare apparatuur op werk. Opvallend genoeg ligt dit percentage in de Benelux met 42% fors hoger. 63% van de organisaties wereldwijd geeft personeel toestemming op privé-apparaten met bedrijfsdata te werken, terwijl dit percentage in de Benelux op 43% ligt. Hiermee scoort de Benelux lager dan alle andere Europese landen.

Opvallend is dat er relatief weinig aandacht is voor security. Zo stelt slechts 60% van de bedrijven werknemers verplicht apparaten die op de werkvloer worden gebruikt te beveiligen met een wachtwoord of pincode. Daarnaast geven bedrijven in de Benelux gemiddeld zo’n 2.750 euro per maand uit aan data-encryptie. Ter vergelijking: bedrijven in het Verenigd Koninkrijk gaan op dit gebied aan kop met een gemiddelde investering van 12.817 euro per maand.