23-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Meerderheid van de zzp’ers in ICT-sector wil zelfstandige blijven

Een grote meerderheid van de ondernemers actief in de ICT-sector is vastberaden als zzp’er actief te blijven. Van alle ondernemers geeft 81% aan het liefst zelfstandige te blijven.

Dit blijkt uit cijfers van Panteia onder 3.000 zzp’ers. Het aantal zzp’ers is de laatste jaren sterk gestegen. Op het gebied van procesinnovaties zijn zzp’ers vooruitstrevend te noemen. Bijna een op de twee zzp'ers geeft de eigen interne bedrijfsprocessen te hebben verbeterd of vernieuwd. Bijna één op de drie heeft deze verbeteringen op eigen kracht doorgevoerd. 36% van de zzp’ers wordt ingeschakeld door derden voor innovatieprojecten.

In aanzien gestegen
De laatste 15 jaar is het aantal zzp’ers verdubbeld tot 800.000 in 2014. Een belangrijke reden hiervoor is een culturele verandering. Ondernemerschap staat sinds de laatste decennia aanzienlijk hoger in aanzien. Zeker in de zakelijke dienstverlening, maar ook in andere sectoren, heeft de opkomst van internet en social media een grote rol gespeeld. Het is veel eenvoudiger geworden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Verreweg de meeste zzp’ers zijn voordat zij een eigen onderneming startten actief geweest in loondienst. De mogelijkheid om maatwerk te leveren, te werken op de manier waarop men dat zelf wil en vooral ook om autonoom te opereren zijn doorgaans de meest genoemde startmotieven.

Zzp’ers vinden hun werk leuk
Veel zzp’ers vinden hun werk leuk. De belangrijkste reden tot of zelfs tot na de het 65e jaar door te blijven werken is het feit dat het werk te leuk is om te stoppen. Een tekort aan opgebouwd pensioen is voor slechts 3% van de ondernemers reden door te blijven werken.

Het zzp-panel van Panteia bestaat sinds 2009. Elk jaar worden twee metingen uitgevoerd. De bovenstaande resultaten komen voort uit de eerste meting van 2014, aangevuld met eerdere metingen. Deze meting is via een telefonische enquête onder 3.000 panelleden uitgevoerd in de periode juli-september 2014.

Terug naar nieuws overzicht