Eric Schmidt van Google: ‘IT-bedrijven gaan de strijd tegen opsporingsinstanties winnen’

20-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Eric Schmidt van Google: ‘IT-bedrijven gaan de strijd tegen opsporingsinstanties winnen’

Al enige tijd is een strijd gaande tussen IT-bedrijven en opsporingsinstanties als de FBI. Deze instanties proberen IT-leveranciers zo ver te krijgen backdoors aan te brengen in oplossingen, die moeten helpen bij het monitoren van verdachten. IT-bedrijven hebben veel kritiek op deze verzoeken en proberen opsporingsinstanties juist met behulp van bijvoorbeeld encryptie buiten de deur te houden. Eric Schmidt, CEO van Google, stelt dat IT-bedrijven deze strijd uiteindelijk gaan winnen.

Dit heeft Schmidt gezegd tijdens een gesprek aan de American Enterprise Institute (AEI) in Washington DC. Schmidt waarschuwt in dit gesprek met Arthur Brook van de AEI dat backdoors niet alleen voor ‘legitieme’ doeleinden gebruikt kunnen worden, maar ook misbruikt kunnen worden door cybercriminelen. Het aanbrengen van backdoors in oplossingen brengt dan ook de nodige risico’s met zich mee.

‘Backdoors geheim houden is onhaalbaar’
Schmidt stelt daarnaast dat het niet haalbaar is de aanwezigheid van backdoors geheim te houden voor het grote publiek. Gebruikers zouden vanzelf achter het bestaan van de backdoors komen waardoor het geheim vanzelf uitlekt. Ook cybercriminelen worden hierdoor gewezen op de aanwezigheid van de achterdeuren, wat de kans op misbruik groter maakt.

De topman van Google stelt overigens begrip te hebben voor de argumenten van opsporingsinstanties, die stellen dat het aanbrengen van backdoors noodzakelijk is om bewijsmateriaal tegen verdachten te verzamelen. Het aanbrengen van backdoors gaat volgens Schmidt echter veel te ver.

Video
Het volledige gesprek van Schmidt van Arthur Brook van AEI is in de onderstaande video te bekijken.

 

Terug naar nieuws overzicht
Security