‘Betalen nadat data in gijzeling is genomen is in sommige gevallen de beste optie'

20-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

‘Betalen nadat data in gijzeling is genomen is in sommige gevallen de beste optie'

Ransomware is kwaadaardige software die zich op de computer van slachtoffers nestelt, bestanden versleutelend en in gijzeling neemt, waarna losgeld wordt geëist. Zowel politiekorpsen wereldwijd als beveiligingsexperts stellen dat slachtoffers nooit losgeld zouden moeten betalen aan cybercriminelen. Sophos denkt hier echter anders over: betalen is in sommige gevallen toch de beste stap.

De uitspraak van Sophos is opvallend. Het beveiligingsbedrijf keert zich hiermee rechtstreeks tegen het advies van onder andere politiekorpsen wereldwijd. Het beveiligingsbedrijf stelt overigens wel dat gebruikers zoveel mogelijk maatregelen zouden moeten nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van ransomware. Indien mogelijk zouden slachtoffers daarnaast inderdaad niet moeten betalen. Wie zijn data echter echt nodig heeft kan volgens Sophos toch overwegen de portemonnee te trekken.

Sophos stelt echter dat het voor buitenstaanders makkelijk is om te zeggen dat je nooit zou moeten betalen. Het is echter een heel ander verhaal als je zelf slachtoffer wordt van ransomware en allerlei data gegijzeld ziet worden. Ook voor bedrijven kan dit een grote impact hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan een situatie waarin een klantbestand, belangrijke documenten over een aanstormende deal of andere belangrijke informatie wordt gegijzeld.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security