‘Wereldwijd veel onvrede over massasurveillance door VS’

19-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

‘Wereldwijd veel onvrede over massasurveillance door VS’

Wereldwijd is er veel onvrede over de massale online spionage van de Verenigde Station (VS). 71% van de burgers wereldwijd stelt tegen het monitoren van hun internetgedrag voor de VS te zijn. De weerstand is in Duitsland het hoogst, maar ook in Nederland sterk aanwezig.

Dit blijkt uit onderzoek van Amnesty International, dat 15.000 burgers uit dertien landen ondervroeg. Onder deze landen zijn ook Duitsland, Frankrijk en Nederland. 73% van de Nederlanders geeft aan tegenstander te zijn van de spionagepraktijken van de VS. Dit percentage ligt een stuk hoger in Duitsland (81%) en Brazilië (80%). Fransen zijn opvallend genoeg minder kritisch, al geeft nog steeds 56% van de Fransen aan tegen de spionagepraktijken van de VS te zijn.

Amnesty International stelt dat rapport aantoont dat de geloofwaardigheid van de VS wordt aangetast door de massale online surveillance van het land. De organisatie roep president Obama dan ook op deze praktijken te stoppen en internet niet langer in te zetten als een middel om op grote schaal informatie te verzamelen over burgers. Amnesty International concludeert ook dat er in geen enkel land op dit moment wetgeving is die voldoende bescherming biedt tegen ongerichte surveillance.

Terug naar nieuws overzicht
Security