Schade door fraude met internetbankieren is ruim gehalveerd

18-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Schade door fraude met internetbankieren is ruim gehalveerd

Ondanks de voortdurende sterke groei van het internetbankieren is de schade door fraude met internetbankieren ruim gehalveerd. Met name de schade door kwaadaardige software, ook wel malware genoemd, is enorm teruggedrongen.

Dit blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken. Waar in 2013 nog voor 9,6 miljoen euro schade werd veroorzaakt door deze vorm van fraude is deze schadepost in 2014 teruggedrongen tot 4,7 miljoen euro. Dit is een afname van 51%.

90% minder schade door malware
De schade die wordt veroorzaakt door malware is met maar liefst 90% teruggedrongen. Malware wordt steeds vaker door Nederlandse banken automatisch gedetecteerd en geblokkeerd, wat een effectieve maatregel blijkt te zijn. Malware veroorzaakte in 2014 voor minder dan 500.000 euro schade.

De meeste schade werd afgelopen jaar veroorzaakt door phishing. Hierbij proberen aanvallers slachtoffers te misleiden en te overtuigen persoonlijke informatie af te staan, zoals inlogcodes of TAN-codes. Phishing veroorzaakte afgelopen jaar 3,9 miljoen euro schade. In 2013 was dat nog 4,7 miljoen euro.

Terug naar nieuws overzicht
Security