Gemeente Amsterdam zet startups op de kaart

18-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Gemeente Amsterdam zet startups op de kaart

De gemeente Amsterdam lanceert de Tech Map, een interactieve kaart waarop ICT-bedrijven in Amsterdam te vinden zijn. De kaart moet het Amsterdamse startup ecosysteem zichtbaar maken. Bezoekers krijgen per bedrijf toegang tot relevante informatie zoals het soort product of dienst dat het bedrijf levert, aantal werknemers, groeifase, opgehaald kapitaal.

De kaart is gemaakt door dealroom.co in opdracht van de gemeente Amsterdam. Verschillende ondernemers lieten in gesprek met wethouder Kajsa Ollongren (EZ) weten dat er een grote behoefte is aan zichtbaarheid van de Amsterdamse ICT-sector. Wereldwijd neemt de concurrentie tussen bedrijven in nieuwe technologie toe. Het is daarom essentieel dat internationale investeerders en creatief talent goed op de hoogte zijn van alle bedrijvigheid in de Amsterdamse ICT.

StartupAmsterdam portaal
De kaart is onderdeel van StartupAmsterdam portaal. Dit portaal wordt dé digitale ontmoetingsplek voor iedereen met interesse in snelle groeiers. Op korte termijn wordt het portaal uitgebreid met informatie over wetgeving en beleid, startup nieuws, cursussen en workshops, vacatures en een evenementenkalender.

Het portaal is één van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat meer startups kiezen voor Amsterdam, terwijl bestaande bedrijven meer kansen krijgen om internationaal succesvol te worden. Wethouder Ollongren heeft de ambitie dat Amsterdam straks in de top drie van aantrekkelijke startup steden van Europa staat, naast Londen en Berlijn. De stad heeft concrete plannen voor het aantrekken van internationaal technisch talent. Jongeren en zzp-ers krijgen meer mogelijkheden om te leren programmeren. Daarnaast wil de stad meer internationale en Nederlandse investeerders aan zich binden zodat startups kunnen groeien.

Testbed voor digitale innovatie
Amsterdam wil een testbed zijn voor digitale innovatie. Ondernemingen met technologisch slimme en innovatieve ideeën zijn volgens de gemeente van groot belang voor de economische groei van steden en landen. Deze startups worden gezien als de nieuwe banenmotoren. De digitalisering van de samenleving stelt deze bedrijven in staat om ongeremd te experimenteren.

De Tech Map is hier te vinden.  

Terug naar nieuws overzicht