Wouter Hoeffnagel - 17 maart 2015

Bitcoins worden populairder, maar blijven beperkt tot nichemarkten

Bitcoins worden steeds populairder. Naar verwachting maken bijna 5 miljoen mensen in 2019 gebruik van Bitcoins. De kans dat de cryptocurrency op brede schaal gebruikt wordt is echter klein. Bitcoins zullen zich waarschijnlijk blijven beperken tot nichemarkten.

Dit blijkt uit onderzoek Juniper Research. Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal Bitcoin-gebruikers de komende jaren flink zal toenemen. Vorig jaar lag het aantal gebruikers nog op 1,3 miljoen. Dit is naar verwachting in 2019 opgelopen tot 4,7 miljoen gebruikers.

Retailers
Sommige retailers hebben inmiddels besloten Bitcoins te omarmen. Dit vind echter nog niet op grote schaal plaats. Juniper Research verwacht dat deze brede omarming uit zal blijven en het gebruik van Bitcoins beperkt zal blijven tot nichemarkten. Met name het concept achter Bitcoins, dat moeilijk uit te leggen is aan eindgebruikers, zou de brede adoptie van de cryptocurrency in de weg staan. Ook het feit dat Bitcoins regelmatig voor criminele praktijken blijken te worden gebruikt schrikt gebruikers af.

Juniper Research ziet overigens wel een mogelijkheid het gebruik van Bitcoins aan te wakkeren. De introductie van gelicenseerde en gereguleerde marktplaatsen voor Bitcoins zou de wisselkoers van Bitcoins kunnen stabiliseren en het aantal retailtransacties laten toenemen.