Wouter Hoeffnagel - 17 maart 2015

'Elektronica-industrie moet gezond van werknemers beschermen'

De Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), een brancheorganisaties die ruim 100 elektronicabedrijven vertegenwoordigd, bespreekt in Brussel beheer strategieën voor chemicaliën. Vertegenwoordigers van NGO’s presenteren op de bijeenkomst een formele uitdaging aan de electronicaindustrie, die door ruim 200 maatschappelijke groepen wereldwijd is ondertekend. De groepen vragen de industrie met klem krachtige maatregelen te nemen die schadelijke effecten op de gezondheid van werknemers en gemeenschappen in de omgeving te voorkomen en veiligheid rond het gebruik van chemische stoffen vergroten. Indien al gezondheidsproblemen zijn ontstaan zouden de bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

De brancheorganisatie noemt de 23-jarige Yumi Hwang als voorbeeld van een werknemer die slachtoffer is geworden van de onveilige situaties met chemicaliën in de elektronica-industrie. Hwang stierf op 6 maart 2007 op 23-jarige leeftijd aan leukemie. Hwang werkte meerdere jaren voor een chipfabriek van Samsung in het zuiden van Korea. Haar ziekte werd uiteindelijk in de rechtszaal erkend als een gevolg van haar werk, maar wel pas nadat zij hier 8 jaar lang voor heeft moeten strijden. 35 andere werknemers van de chipfabrikant waar Hwang werkte en een andere fabriek in Zuid-Korea hebben eveneens leukemie of lymfomen ontwikkeld. Van deze groep zijn sinds 2007 in totaal 10 werknemers overleden.

Werknemers worden nog steeds blootgesteld aan gevaren
De maatschappelijke organisaties waarschuwen dat vandaag de dag werknemers in zowel Azië als Latijns-Amerika nog steeds worden blootgesteld aan schadelijke chemicaliën. De organisaties melden honderden gevallen te kennen van werknemers in productiefaciliteiten van elektronische bedrijven in China, Zuid-Korea, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en andere landen die in de afgelopen vijf jaar ziek zijn geworden door blootstelling aan benzeen en andere giftige chemicaliën die in het productieproces van elektronica worden gebruikt.

In totaal hebben 200 werknemersorganisaties, milieuorganisaties, experts op het gebied van werkveiligheid en gezondheid, mensenrechtenorganisatie en andere maatschappelijke groepen zich verenigd in de EICC. De groep staat onder leiding van GoodElectronics. De groep presenteert een uitdaging voor de elektronica-industrie, waarin de noodzaak van de te nemen maatregelen uiteen wordt gezet. Naast maatregelen die gevaar moeten voorkomen roept het EICC elektronicabedrijven op werknemers beter te informeren over de risico’s die zij lopen en hen te compenseren voor eventuele gezondheidsschade die is ontstaan.

‘Volgende generatie kinderen zou minstens net zo belangrijk moeten zijn als de volgende generatie chips’
“Het is wonderbaarlijk dat de meest technisch vooruitstrevende bedrijven in de wereld, wiens namen bekend zijn van onze elektronicaproducten, stellen niet exact te weten welke materialen in hun producten of productiefaciliteiten in hun leveranciersketen worden gebruikt”, zegt Ted Smith van het International Campaign for Responsible Technology (ICTR), één van de organisaties die zich bij EICC heeft aangesloten. “We hebben van deze belangrijke industrie veilige banen en gezonde families nodig. De volgende generatie kinderen zou minstens net zo belangrijk moeten zijn als de volgende generatie chips.”