Ondernemers kunnen draadloos internet gaan aanbieden in buitengebieden

15-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Ondernemers kunnen draadloos internet gaan aanbieden in buitengebieden

Ondernemers kunnen vanaf 1 september een vergunning aanvragen om via een radiofrequentie in een bepaald gebied draadloos internet aan te bieden. Op deze manier worden huishoudens of bedrijven verbonden met een zendmast die gekoppeld is met het internet.

Dit is één van de maatregelen die minister Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) neemt om snel internet in Nederlandse buitengebieden te bevorderen. Kamp biedt daarnaast de mogelijkheid om met Europees geld investeringen in snel internet rond te krijgen en lagere kosten voor het aanleggen van een vast telecomnetwerk.

Europese subsidie
Bedrijven kunnen via het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) extra geld ophalen voor toekomstige investeringen. Het ministerie van EZ gaat dit jaar in Brussel inzetten op het aanmerken van projecten rond snel internet voor dit fonds. Ook wil de bewindsman het fiscaal mogelijk maken dat telecommunicatie-infrastructuur zoals kabels en buizen langer ongebruikt in de grond mogen liggen, zonder dat er belasting over hoeft worden te betaald. Hiermee wordt de aanleg van extra capaciteit voor de aanleg van snelle netwerken ook in buitengebieden gestimuleerd.

Minister Kamp: “Snel internet draagt bij aan meer ondernemerschap en economische groei. Bijna alle huishoudens en bedrijven in Nederland hebben al toegang tot een snelle internetverbinding. In buitengebieden zijn er tientallen lokale initiatieven van gemeenten en provincies voor sneller internet. Deze extra maatregelen vanuit het kabinet komen daar nu bij. We willen snel internet stimuleren voor de ruim driehonderdduizend bewoners en bedrijven in dunbevolkte gebieden die deze toegang nog niet hebben, zodat ook de economie in de regio kan worden aangejaagd.”

Terug naar nieuws overzicht