Redactie - 14 maart 2015

‘Gebruikers kunnen verder met de N Series’

Tot woede van veel CIO’s die hadden geïnvesteerd in de N Series van IBM, heeft IBM eerder dit jaar de stekker uit deze reeks getrokken door de OEM-relatie met NetApp te beëindigen. Om gebruikers van deze opslagoplossing te helpen hebben NetApp en Tectrade de handen ineen geslagen, zodat de technologie gewoon verder kan worden ontwikkeld.

 

De samenwerking tussen Tectrade en NetApp gaat al terug tot 2006. De N Series is in die samenwerking een belangrijk product geweest, en Tectrade is door NetApp twee keer tot N Series partner van het jaar benoemd. Chief Commercial Officer bij Tectrade Ronald van Heek: “Steeds meer klanten komen bij ons met de vraag ´hoe ziet mijn toekomst eruit met de N Series? Hoe kan ik zorgen dat al die investeringen in een platform waar ik heel enthousiast over ben niet verloren gaan?”

Al die klanten zijn tevreden over het platform van NetApp. En of ze het nu wel of niet jammer vinden dat IBM ermee stopt, ze willen allemaal zekerheid hebben voor de toekomst. Vandaar dat we samen met NetApp hebben gekeken naar de mogelijkheid om ze een heel soepele migratie te kunnen bieden.”

 

Garanderen

Peter Wilbrink, Director Sales Benelux bij NetApp, voegt daaraan toe: “Voor ons is het belangrijk om de continuïteit van onze eindklanten te garanderen. Hoe borgen we dat, samen met onze partners die de vertrouwensrelatie hebben met de klant. Want de klanten hebben te maken met een grote dynamiek, opslag is erg belangrijk, en tegelijkertijd hebben ze behoefte aan ruimte voor uitbreiding. Daarvoor willen we gezamenlijk een oplossing vinden.”

Hij vervolgt: “Het is weliswaar een IBM productlijn die wegvalt, maar de technologie die daaraan ten grondslag ligt is NetApp-technologie. We gaan dus die gebruikers als NetApp helpen. De N Series als productlijn verdwijnt, maar de functionaliteit was altijd al beschikbaar in de NetApp-oplossingen. Omdat de softwarebasis vergelijkbaar is kun je dat heel eenvoudig naast elkaar zetten. De software wordt door ons gewoon verder ontwikkeld. Daarin hebben we al grote stappen gezet, bijvoorbeeld de overgang van single clusters naar multiple clusters.”

Onze klanten kijken naar de borging van continuïteit, en de rol die een expertise van een partner daarin kan spelen. Bijvoorbeeld in de vorm van managed services. Ze willen een infrastructuur die als oplossing wordt neergezet, wat weer de basis vormt voor het applicatiestuk dat toegevoegde waarde biedt voor de klant.”

 

Intensiveren

Volgens Van Heek is de intensivering van de samenwerking met NetApp een belangrijke stap. “In het voorjaar zijn we Gold Partner van NetApp geworden, wat aangeeft hoe belangrijk NetApp storage is in ons portfolio. Het beëindigen van de N Series is een uitgelezen moment om een nieuwe storagestrategie voor de komende drie tot vijf jaar te ontwikkelen.”

De wensen op dat gebied ziet hij sterk veranderen: “We zien vanuit de business bij onze klanten dat CIO’s en CEO’s er steeds meer vanuit gaan dat IT draait zoals bijvoorbeeld Amazon. Het is er, het is flexibel, altijd beschikbaar, en je kunt snel groeien. Tegelijkertijd neemt de omvang van de data enorm toen. Ook de waarde van data wordt groter, wat tevens betekent dat het risico van verlies groter wordt. De oplossingen die we met NetApp aanbieden zorgen voor de gewenste efficiëntie, waardoor organisaties ook op kosten kunnen besparen. Door de ingebouwde flexibiliteit kunnen wij onze klanten helpen om werkelijk een infrastructuur met de kenmerken van een cloud te bieden.”

De afgelopen maanden zijn zo al diverse grote klanten gemigreerd van de N Series naar NetApp FAS systemen met Clustered Data Ontap, van grote retailers tot financiële instellingen. `We hebben dus al een aantal duidelijke voorbeelden van partijen die niet alleen snel een nieuwe infrastructuur hebben gekregen, maar daarmee tegelijkertijd kostenbesparingen gaan realiseren over de komende jaren.”

 

Verwachting

Mijn verwachting is dat veel N Series klanten de stap zullen maken naar NetApp FAS met Clustered Data Ontap. IBM heeft een fantastisch portfolio, zeker met Flash en Software Defined Storage, en we zijn Premier Partner van IBM. Onlangs wonnen we zelfs de IBM Beacon Award voor onze Cloud oplossingen op basis van IBM Storage. Maar we zien dat klanten die ooit voor de N Series hebben gekozen, dat hebben gedaan voor de functionaliteit. Zij zijn aan die functionaliteit gehecht geraakt. Het is niet voor niets het meest populaire storage OS in de markt.”

Wilbrink voegt hieraan toe: “Heel belangrijk is hierin de expertise die Tectrade in de loop der jaren heeft opgebouwd. Ze kennen de producten en de functionaliteiten, en weten hoe je daar bij de klant voordelen uit kunt halen. Zij kunnen daarin de klant van advies dienen, bijvoorbeeld over het moment waarop je bepaalde zaken in een migratie gaat oppakken.”

Overal zien we dat de hoeveelheid gegevens die we opslaan en de intensiteit van die gegevens gigantisch toenemen. Daar komen steeds meer apparaten bij, daar komt steeds meer informatie bij. Bovendien heb je niet meer alleen met interne gebruikers te maken, er komen ook steeds meer externe gebruikers bij. Dat gaat sterk drukken op de infrastructuur, wat vraagt om flexibiliteit.”

 

Migratie

Organisaties zijn dus op zoek naar een toekomstbestendige infrastructuur om groei te ondersteunen, en die tegelijkertijd flexibel genoeg is om snel in te kunnen zetten. Het is voor een eindgebruiker transparant waar de gegevens uiteindelijk worden opgeslagen, en ze zijn altijd beschikbaar. En het is schaalbaar, bijvoorbeeld om tijdelijk extra capaciteit in te zetten bij marketingacties.”

Van Heek: “Die migratie is in de praktijk heel erg makkelijk. Een van onze klanten met een grote omgeving is, één petabyte aan storage, heeft de implementatie van het nieuwe systeem binnen één week gedaan. En de migratie van de overige data gaat vervolgens online door aan de achterkant. Één petabyte aan data migreren duurt wel even maar de nieuwe NetApp FAS omgeving biedt meer dan vierhonderd procent performance-verbetering.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024