Buitenlandse ondernemers investeren recordbedrag in Nederlandse economie

09-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Buitenlandse ondernemers investeren recordbedrag in Nederlandse economie

Buitenlandse ondernemers hebben in 2014 een recordbedrag van 3,2 miljard euro geïnvesteerd in de Nederlandse economie. In totaal zijn er 187 nieuwe projecten gerealiseerd waaronder hoofdkantoren, productiefaciliteiten en datacentra.

Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), die vandaag worden gepubliceerd. De investeringen hebben in Nederland voor flink wat werkgelegenheid gezorgd. In totaal zouden door buitenlandse investeringen afgelopen jaar 6.304 extra banen zijn gecreëerd.

Buitenlandse projecten
Een voorbeeld van een project waar buitenlandse ondernemers afgelopen jaar in hebben geïnvesteerd is de uitbreiding van het servicecenter van boekingssite Expedia in Amsterdam met 120 extra banen. Netflix vestigde daarnaast zijn nieuwe Europese hoofdkantoor in Nederland. Google bouwt voor 600 miljoen euro een nieuw datacentrum in de Groningse Eemshaven, terwijl het Canadese bedrijf Northland Power 1,6 miljard euro steekt in windpark Gemini dat 85 kilometer uit de Groningse kust komt te liggen. In Bergen op Zoom wordt een groot distributiecentrum van modegigant American Eagle gebouwd, dat werkgelegenheid biedt voor 100 mensen. Daarnaast vestigt het Spaanse bedrijf Europastry een bakkerij in Oldenzaal, wat 75 banen op.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ): “Investeerders zien terecht volop mogelijkheden om in Nederland te investeren. Onze goed opgeleide beroepsbevolking, digitale infrastructuur van wereldklasse, en de aantrekkende economie werken als een magneet op investeerders. De rest van de wereld zit echter niet stil. Het is zaak om komende jaren de lat hoog te blijven leggen, zodat ons land aantrekkelijk blijft voor nieuwe bedrijvigheid.”

Internationale bedrijven naar Nederland halen
Minister Kamp is samen met minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) verantwoordelijk voor het werk van de NFIA. Minister Lilianne Ploumen:“Handel en investeringen zorgen voor banen in Nederland. Dat blijkt maar weer uit deze cijfers. Nederlandse ambassades over de hele wereld zetten zich daarom in om internationale bedrijven naar Nederland te halen. De komende tijd willen we meer internationale startups overtuigen dat Nederland de juiste plek is om te innoveren. Want daar kunnen we nog veel winst halen.”

 

Terug naar nieuws overzicht