Wouter Hoeffnagel - 08 maart 2015

Hackers in VS aangeklaagd voor diefstal van e-mailadressen bij bedrijven

Twee Vietnamese hackers zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens het hacken van bedrijven en versturen van spam. De hackers wisten in totaal een miljard e-mailadressen te verzamelen voor hun spamcampagne. Het gaat om één van de grootste diefstallen van e-mailadressen aller tijde. De hackers zouden met hun actie miljoenen dollars hebben verdiend.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie meldt dat de twee hackers actief zouden zijn geweest vanuit Nederland en Vietnam. Eén van de verdachte hackers werd in 2012 in Deventer opgepakt. De andere verdachte is nog steeds voortvluchtig. In de rechtszaak is ook een derde man aangeklaagd: een Canadees die ervan wordt beschuldigd de inkomsten van de hackers te hebben witgewassen.

De hackers hebben volgens de openbaar aanklager op grote schaal ingebroken bij bedrijven, waarbij een miljard e-mailadressen zouden zijn gestolen. De aanvallen zouden tussen 2009 en 2012 hebben plaatsgevonden. Deze e-mailadressen zouden vervolgens zijn bestookt met spam-mailtjes, in de hoop dat doelwitten op advertenties in de e-mailberichten zouden klikken en inkomsten zouden genereren voor de hackers.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024