Koning Willem-Alexander bezoekt het Nationaal Cyber Security Centrum

05-03-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Koning Willem-Alexander bezoekt het Nationaal Cyber Security Centrum

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 5 maart het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in Den Haag bezocht. Dit centrum helpt cybersecurity op nationaal niveau te bestrijden. Tijdens zijn bezoek werd Koning Willem-Alexander vergezelt door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Tijdens het bezoek werd een praktijkvoorbeeld getoond van de aanhoudende Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen op de bancaire sector in 2013. Hierbij werd de dienstverlening in de sector ernstig verstoord door servers te bestoken met enorme hoeveelheden verzoeken, waardoor de servers uiteindelijke onbereikbaar werden. Betrokkenen gaven inzicht in de gekozen aanpak en de samenwerking tussen de overheid, banken en internet service providers om negatieve gevolgen in de toekomst te beperken en te voorkomen.

Waakdienst
Vervolgens bezochten de Koning en de minister de ‘waakdienst’. Dit meldpunt is onlangs uitgebreid tot een 24/7 Operations Centre, een centrum waar nieuwe dreigingen en kwetsbaarheden door het NCSC worden gesignaleerd.

De Koning en minister zijn ook in gesprek gegaan met betrokkenen uit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap over de strategische uitdagingen en ambities van Nederland op het gebied van cyber security. Tijdens dit gesprek werd onder andere ingegaan op de rollen en verantwoordelijkheden van de diverse partners in het cyberdomein, het belang van een veilig digitaal ondernemingsklimaat en de internationale ambities van Nederland.

Terug naar nieuws overzicht
Security